ryżowe tokpokki ( Tteok, tteokpokki ) Koreański

Połącz swoją rodzinę z kolorowymi koreańskimi potrawami. Tokpokki to popularne Koreańskie danie, które z powodzeniem można przygotować samodzielnie. Garetok-paluszki ryżowe do tocpocchi. Możesz je przygotować samodzielnie lub kupić gotowe w wyspecjalizowanych sklepach, a także przez Internet. Do dania potrzebne będą określone składniki, takie jak kochukaru - średnio zmielona czerwona papryka i kochhujang - koreańska pasta sojowa. Można je również kupić w specjalistycznych sklepach.
KatrinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 87 % 20 g
96 kcal
IG: 0 / 95 / 5

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Ryż rozprowadzamy na sicie, myjemy pod bieżącą wodą. Myję, aż woda nie będzie biała, ale przezroczysta. Następnie zmiel ten sam ryż w robocie kuchennym lub za pomocą blendera. Uzyskaną masę przepuszczamy przez sito z małymi otworami. Masa powinna być w 100% jednorodna, bez jednej grudki.

2. Rozłóż masę na głębokim talerzu, dodaj sól, wlej wrzącą wodę w małych porcjach. Ostatecznie ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Przykryj miskę folią spożywczą, zrób w niej dziurę nożem. Ciasto wysyłamy do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty. Następnie wyjmij, wymieszaj. Następnie ponownie podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty.

3. Cóż, teraz rozwałkuj ciasto, posmaruj małe ręce, uformuj z niego kiełbaski o długości 10 centymetrów. Ciasto jest gładkie, dobrze się rozciąga. Aby praca była wygodniejsza, możesz nasmarować ręce olejem roślinnym.

4. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Rozprowadzamy sardele w wodzie, tutaj również dodajemy pokruszoną płytkę wodorostów. Doprowadź płyn do wrzenia, nie zamykaj rondla pokrywką.

5. Po 15 minutach usuwamy glony i sardele łyżką cedzakową. Wlej kochukarę i cukier do miski, dodaj pastę Kochhujan. Wymieszaj powstały sos.

6. Włóż garetok do bulionu, a następnie wyślij sos za paluszkami ryżowymi. Doprowadzić zawartość do wrzenia, delikatnie wymieszać.

7. Gotuj, aż garetok zmięknie, a sos będzie błyszczący i gęsty. Jeśli nawet po 12 minutach konsystencja garetok nie jest wystarczająco miękka, możesz dodać trochę więcej wody i poczekać, aż garetok będzie w pełni gotowy.

podczas serwowania posyp naczynie posiekaną zieloną cebulą i polej kwaśną śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal / 100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Glony - 25   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal / 100g

Podobne przepisy