skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny winegret bez kapusty? Przygotuj jedzenie. Wstępnie ugotuj warzywa. Gotuj buraki osobno przez czterdzieści minut do godziny od początku wrzenia wody. Ziemniaki z marchewką — w ciągu pół godziny. Gotowe warzywa łatwo ześlizgną się z noża, jeśli zostaną przebite na środku. Gotuj je bezpośrednio ze skórką, nie odcinając końcówek. Schłodzić warzywa do temperatury pokojowej. Za pomocą małego ostrego noża obierz je.
Krok 2:
Pokrój buraki w kostkę wielkości grochu.
Krok 3:
Pokrój marchewki w ten sam sposób.
Krok 4:
A potem ziemniaki. Vinaigrette pokrojony na kawałki tego samego rozmiaru będzie wyglądał ładnie i schludnie.
Krok 5:
Obierz cebulę i posiekaj tak drobno, jak to możliwe. Tutaj zasada jednorodnego krojenia przestaje działać. Im drobniejsza cebula zostanie pokrojona, tym smaczniejsza. Jeśli nie lubisz nadmiernej ostrości cebuli, możesz to zrobić: zalej już posiekaną cebulę wrzącą wodą. I dosłownie po trzech minutach wrzuć go do durszlaka. Taka prosta manipulacja znacznie zmniejszy poziom goryczy cebuli. Na razie odłóż cebulę, powinna ostygnąć.
Krok 6:
Tradycyjnie do winegret używa się pikli. Ale możesz je zastąpić marynowanymi korniszonami. Pokrój ogórki w podobny sposób jak marchew, buraki i ziemniaki. Spuść płyn ze słoika z groszkiem i dodaj groszek do miski.
Krok 7:
Wyślij schłodzoną cebulę do miski, sól do smaku. Dopraw winegret aromatycznym olejem słonecznikowym lub innym ulubionym dressingiem i wymieszaj. Podawaj do stołu. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g