Klasyczny winegret bez kapusty

Oryginalny, przydatny, ze zwykłych produktów! Klasyczny winegret bez kapusty jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych, lubianych i często spożywanych sałatek w Rosji o każdej porze roku. Jest przygotowywany z samych warzyw, więc nadaje się do chudego stołu.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 64 % 9 g
69 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny winegret bez kapusty? Przygotuj jedzenie. Wstępnie ugotuj warzywa. Gotuj buraki osobno przez czterdzieści minut do godziny od początku wrzenia wody. Ziemniaki z marchewką — w ciągu pół godziny. Gotowe warzywa łatwo ześlizgną się z noża, jeśli zostaną przebite na środku. Gotuj je bezpośrednio ze skórką, nie odcinając końcówek. Schłodzić warzywa do temperatury pokojowej. Za pomocą małego ostrego noża obierz je.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój buraki w kostkę wielkości grochu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki w ten sam sposób.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A potem ziemniaki. Vinaigrette pokrojony na kawałki tego samego rozmiaru będzie wyglądał ładnie i schludnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i posiekaj tak drobno, jak to możliwe. Tutaj zasada jednorodnego krojenia przestaje działać. Im drobniejsza cebula zostanie pokrojona, tym smaczniejsza. Jeśli nie lubisz nadmiernej ostrości cebuli, możesz to zrobić: zalej już posiekaną cebulę wrzącą wodą. I dosłownie po trzech minutach wrzuć go do durszlaka. Taka prosta manipulacja znacznie zmniejszy poziom goryczy cebuli. Na razie odłóż cebulę, powinna ostygnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tradycyjnie do winegret używa się pikli. Ale możesz je zastąpić marynowanymi korniszonami. Pokrój ogórki w podobny sposób jak marchew, buraki i ziemniaki. Spuść płyn ze słoika z groszkiem i dodaj groszek do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij schłodzoną cebulę do miski, sól do smaku. Dopraw winegret aromatycznym olejem słonecznikowym lub innym ulubionym dressingiem i wymieszaj. Podawaj do stołu. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy