skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z pomidorów i papryki na zimę? Przygotuj składniki zgodnie z listą. W sezonie żniw sałatkę tę można nazwać budżetową, zwłaszcza jeśli warzywa pochodzą z ich witryny. Lepiej jest używać młodej cukinii do sałatki, która nadal ma delikatną skórkę i praktycznie nie utworzyła rdzenia z nasionami. Jeśli masz je stare, odetnij skórkę i usuń z nich pestki. Cukinię umyć i pokroić w małe kostki.
Krok 2:
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Nie trzeba go dodawać, ale nadaje sałatce przyjemny słodkawy smak.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę nożem.
Krok 4:
Umyj paprykę, Wytnij łodygę z strąkiem nasion. Pokrój miąższ papryki w paski lub kostki, jak chcesz.
Krok 5:
Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ w małe kostki. Jeśli skórka pomidorów wydaje się zbyt gruba, można ją usunąć, zalewając owoce wrzącą wodą, a następnie zanurzając w zimnej wodzie.
Krok 6:
Obierz ząbki czosnku z folii i drobno posiekaj nożem.
Krok 7:
W rondlu z grubym dnem lub rondlu umieść marchewkę, cebulę, cukinię i paprykę. Postaw na ogień. Wlej kilka łyżek wody, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
Krok 8:
Następnie włóż pomidory i czosnek do garnka z warzywami. Dodaj cukier i sól, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając szpatułką, aby warzywa nie przypaliły się do dna garnka.
Krok 9:
Wlej olej roślinny na patelnię. Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie. Wymieszaj, gotuj warzywa na oleju przez około 10 minut. Wlej do nich ocet, wymieszaj. Trzymaj warzywa w ogniu jeszcze przez kilka minut i wyłącz ogień.
Krok 10:
Przygotuj wcześniej wysterylizowane słoiki. Lepiej jest użyć małych słoików, aby po otwarciu sałatka została natychmiast zjedzona i nie była przechowywana przez długi czas w otwartym słoiku. Umyj słoiki roztworem sody i sterylizuj je w jeden z wygodnych i sprawdzonych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Umyj pokrywki i zagotuj. Po wysuszeniu.
Krok 11:
Ułóż sałatkę w sterylnych słoikach, zwiń sterylnymi pokrywkami i ostudź pod kocem w temperaturze pokojowej. Przechowywać w chłodnej spiżarni na zimę. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g