wieprzowina z dodatkami

obfite, pożywne, na lunch lub kolację, dla całej rodziny! Wieprzowina z przystawką to szybkie, bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie na rodzinną ucztę. Kasza gryczana doskonale komponuje się z mięsem i spodoba się wielu osobom. Przepis jest dość prosty, poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 35 % 8 g
133 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę z dodatkiem? Rozpocznij gotowanie od gotowania gryki — to ona będzie działać jako przystawka. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla i zagotuj. Trochę soli. Dobrze spłucz kaszę gryczaną i dodaj do wrzącej wody. Doprowadź wszystko do wrzenia, zrób mały ogień i pozwól kaszy gryczanej gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Okresowo podglądaj patelnię i obserwuj, kiedy kasza gryczana wchłonie całą wodę. Na tym przystawka będzie gotowa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować mięso, weź wieprzowinę, umyj ją i osusz. Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości, mniej więcej tej samej wielkości. Do tego dania najlepiej użyć miąższu-szyi lub szynki. Ale jeśli lubisz mięso na Kości, możesz użyć żeber.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Włóż pokrojone mięso na patelnię i smaż je, mieszając, aż do rumianej, apetycznej skórki przez około 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz wymaganą ilość cebuli i pokrój w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cebulę do mięsa i smaż wszystko razem przez kolejne 5-7 minut. W tym czasie cebula stanie się bardziej miękka i nabierze złotego koloru i przyjemnego aromatu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, pokrój na pół i usuń szypułki. Jeśli ich skóra jest gruba, usuń ją. Pokrój pomidory na kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pomidory na patelnię do mięsa. Kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, aby pomidory zmiękły i wypuściły sok. Do smaku dodaj trochę soli i pieprzu. Wlej trochę wody, przykryj i gotuj naczynie na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie i miękkie. Zajmie to kolejne 10-15 minut. Podawaj gotowe mięso z dodatkiem gryki. Smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy