skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wieprzowinę z dodatkiem? Rozpocznij gotowanie od gotowania gryki — to ona będzie działać jako przystawka. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla i zagotuj. Trochę soli. Dobrze spłucz kaszę gryczaną i dodaj do wrzącej wody. Doprowadź wszystko do wrzenia, zrób mały ogień i pozwól kaszy gryczanej gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Okresowo podglądaj patelnię i obserwuj, kiedy kasza gryczana wchłonie całą wodę. Na tym przystawka będzie gotowa.
Krok 2:
Aby przygotować mięso, weź wieprzowinę, umyj ją i osusz. Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości, mniej więcej tej samej wielkości. Do tego dania najlepiej użyć miąższu-szyi lub szynki. Ale jeśli lubisz mięso na Kości, możesz użyć żeber.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Włóż pokrojone mięso na patelnię i smaż je, mieszając, aż do rumianej, apetycznej skórki przez około 10 minut.
Krok 4:
Obierz wymaganą ilość cebuli i pokrój w półpierścienie.
Krok 5:
Dodaj cebulę do mięsa i smaż wszystko razem przez kolejne 5-7 minut. W tym czasie cebula stanie się bardziej miękka i nabierze złotego koloru i przyjemnego aromatu.
Krok 6:
Umyj pomidory, pokrój na pół i usuń szypułki. Jeśli ich skóra jest gruba, usuń ją. Pokrój pomidory na kawałki.
Krok 7:
Dodaj pomidory na patelnię do mięsa. Kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, aby pomidory zmiękły i wypuściły sok. Do smaku dodaj trochę soli i pieprzu. Wlej trochę wody, przykryj i gotuj naczynie na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie i miękkie. Zajmie to kolejne 10-15 minut. Podawaj gotowe mięso z dodatkiem gryki. Smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g