skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do nadzienia pokrój cebulę w kostkę i smaż na oleju przez 5 minut. Dodaj mięso mielone do cebuli, wlej wodę i zagotuj, stale ugniatając grudki mięsa mielonego. Sól, pieprz, dodaj cukier i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Umieść natkę pietruszki na patelni z mięsem i podgrzewaj przez kolejną minutę. Następnie zdejmij z ognia i wymieszaj z tartym serem.
Krok 2:
Ugotuj ryż do miękkości, wymieszaj z masłem i startym serem. Dodaj ubite jajko i dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Rękami zanurzonymi w wodzie, weź garść ryżu i ugniataj w dłoni. Umieść łyżkę nadzienia mięsnego na środku tortilli. Uformuj piłkę. Powtórz z całym ryżem i nadzieniem.
Krok 4:
Ubij pozostałe jajka szczyptą soli. Zwiń arachini w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.
Krok 5:
Smażyć na gorącym oleju przez 5-7 minut (obracając) na złoty kolor. Olej powinien pokryć Arancini o ponad połowę.
Krok 6:
Arancini gotowy! Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g