Arancini-kulki ryżowe z nadzieniem mięsnym

to włoski przepis na pyszne kulki ryżowe z nadzieniem mięsnym. W języku włoskim "Arancini" jest bardzo zgodny z włoską nazwą pomarańczy. Małe kulki ryżowe z wszelkiego rodzaju nadzieniami są naprawdę podobne do czerwonych owoców cytrusowych, chociaż czasami Arancini są formowane w kształcie stożka. I ślepy-pieczony lub smażony, nie zapominając o panierowaniu w bułce tartej. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, ale będziesz musiał majstrować. Ale jakie pyszne!
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 12 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 55 % 33 g
306 kcal
IG: 3 / 42 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do nadzienia pokrój cebulę w kostkę i smaż na oleju przez 5 minut. Dodaj mięso mielone do cebuli, wlej wodę i zagotuj, stale ugniatając grudki mięsa mielonego. Sól, pieprz, dodaj cukier i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Umieść natkę pietruszki na patelni z mięsem i podgrzewaj przez kolejną minutę. Następnie zdejmij z ognia i wymieszaj z tartym serem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj ryż do miękkości, wymieszaj z masłem i startym serem. Dodaj ubite jajko i dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rękami zanurzonymi w wodzie, weź garść ryżu i ugniataj w dłoni. Umieść łyżkę nadzienia mięsnego na środku tortilli. Uformuj piłkę. Powtórz z całym ryżem i nadzieniem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij pozostałe jajka szczyptą soli. Zwiń arachini w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć na gorącym oleju przez 5-7 minut (obracając) na złoty kolor. Olej powinien pokryć Arancini o ponad połowę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Arancini gotowy! Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy