kompot z jabłek i śliwek na zimę

więc moja babcia zamknęła kompot na zimę. Sklepy oferują teraz ogromną gamę różnych napojów i soków, ale żaden z nich nie może się równać z domowym kompotem. Samodzielne gotowanie gwarantuje pewność braku barwników, konserwantów i aromatów. Kompot z jabłek i śliwek to bardzo smaczny i zdrowy napój o przyjemnym smaku z kwaskowatością. Taki domowy kompot pomoże rozjaśnić długi okres zimowy i przypomni lato.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
41 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ilość owoców można dostosować do własnych upodobań. Możesz wziąć więcej śliwek lub dodać śliwki i jabłka w równych proporcjach. Dwie litrowe puszki będą potrzebować szklanki cukru. Kompot okaże się nieco skoncentrowany, a zimą, gdy zostanie użyty, będzie musiał zostać lekko rozcieńczony przegotowaną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek zajmijmy się sterylizacją słoików i pokrywek. W rondelku wkładamy pokrywki i napełniamy je wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na górze instalujemy pierścień do sterylizacji puszek i kładziemy na nim puszkę. Podpalamy i sterylizujemy każdy słoik przez 5-7 minut. Pokrywki są sterylizowane jednocześnie z puszkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj śliwki i jabłka. Pozwól wodzie spłynąć, a tymczasem umieść garnek z wodą na kuchence, aby woda się zagotowała.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Śliwki przecinamy na pół i wyjmujemy nasiona.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój jabłka na pół, wyciągnij środek, a następnie pokrój w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż śliwki i jabłka w przygotowanych słoikach warstwami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać wrzącą wodę do szyi słoika, przykryć pokrywkami i pozostawić do ostygnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy przyszły kompot ostygnie tak, że możesz już chwycić słoik rękami i nie poparzyć się, wlej wodę kompotową do rondla i ponownie zagotuj. Ponownie wlej owoce. W ten sposób same owoce są sterylizowane, a gotowy kompot będzie trwał długo.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypełnij w ten sposób tylko trzy razy. Po raz trzeci wlej cukier do kompotu i gotuj, aż cukier się rozpuści.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej śliwki z jabłkami z powstałym syropem i przekręć pokrywki słoika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć puszki kompotu do góry nogami i zawiń. Następnego dnia wyjmujemy słoiki w ciemne, chłodne miejsce i zostawiamy do zimy. Kompot zostanie zaparzony, stanie się jasny i będzie w pełni gotowy za miesiąc.

zamykam w ten sposób wszystkie owoce i jagody. Tylko jeśli owoc lub jagoda nie są kwaśne, dodaję więcej kwasu cytrynowego do syropu podczas trzeciego nalewania.

ta metoda zamykania kompotu na zimę jest dobra, ponieważ owoce w nim nie są gotowane, to znaczy ich minimalna obróbka cieplna. Wszystkie witaminy są zachowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy