skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ilość owoców można dostosować do własnych upodobań. Możesz wziąć więcej śliwek lub dodać śliwki i jabłka w równych proporcjach. Dwie litrowe puszki będą potrzebować szklanki cukru. Kompot okaże się nieco skoncentrowany, a zimą, gdy zostanie użyty, będzie musiał zostać lekko rozcieńczony przegotowaną wodą.
Krok 2:
Na początek zajmijmy się sterylizacją słoików i pokrywek. W rondelku wkładamy pokrywki i napełniamy je wodą.
Krok 3:
Na górze instalujemy pierścień do sterylizacji puszek i kładziemy na nim puszkę. Podpalamy i sterylizujemy każdy słoik przez 5-7 minut. Pokrywki są sterylizowane jednocześnie z puszkami.
Krok 4:
Dobrze umyj śliwki i jabłka. Pozwól wodzie spłynąć, a tymczasem umieść garnek z wodą na kuchence, aby woda się zagotowała.
Krok 5:
Śliwki przecinamy na pół i wyjmujemy nasiona.
Krok 6:
Pokrój jabłka na pół, wyciągnij środek, a następnie pokrój w plasterki.
Krok 7:
Rozłóż śliwki i jabłka w przygotowanych słoikach warstwami.
Krok 8:
Wlać wrzącą wodę do szyi słoika, przykryć pokrywkami i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 9:
Gdy przyszły kompot ostygnie tak, że możesz już chwycić słoik rękami i nie poparzyć się, wlej wodę kompotową do rondla i ponownie zagotuj. Ponownie wlej owoce. W ten sposób same owoce są sterylizowane, a gotowy kompot będzie trwał długo.
Krok 10:
Wypełnij w ten sposób tylko trzy razy. Po raz trzeci wlej cukier do kompotu i gotuj, aż cukier się rozpuści.
Krok 11:
Wlej śliwki z jabłkami z powstałym syropem i przekręć pokrywki słoika.
Krok 12:
Odwróć puszki kompotu do góry nogami i zawiń. Następnego dnia wyjmujemy słoiki w ciemne, chłodne miejsce i zostawiamy do zimy. Kompot zostanie zaparzony, stanie się jasny i będzie w pełni gotowy za miesiąc.
zamykam w ten sposób wszystkie owoce i jagody. Tylko jeśli owoc lub jagoda nie są kwaśne, dodaję więcej kwasu cytrynowego do syropu podczas trzeciego nalewania.
ta metoda zamykania kompotu na zimę jest dobra, ponieważ owoce w nim nie są gotowane, to znaczy ich minimalna obróbka cieplna. Wszystkie witaminy są zachowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g