skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kukurydzą, grzybami i kurczakiem? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. możesz użyć dowolnych grzybów do sałatki. Mam grzyby leśne gotowane we wrzącej wodzie 25-30. Jeśli użyjesz surowych pieczarek, spłucz je i posiekaj. Otwórz słoik kukurydzy i spuść z niego płyn.
Krok 2:
Ugotuj filet z kurczaka i jajka z wyprzedzeniem. Gotuj mięso z kurczaka we wrzącej wodzie przez około 30 minut, lekko soląc. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-9 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą. Schłodzić jajka i kurczaka.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż cebulę i marchewkę przez 2-3 minuty.
Krok 4:
Następnie dodaj przygotowane grzyby na patelnię. Smaż wszystko razem, aby cała wilgoć z grzybów wyparowała. Możesz nawet trochę usmażyć grzyby. Następnie grzyby należy całkowicie schłodzić.
Krok 5:
Aby przygotować sałatkę, pokrój mięso z kurczaka w małe kostki.
Krok 6:
Dodaj kukurydzę i posiekane jajka do kurczaka.
Krok 7:
Następnie wyślij schłodzone grzyby.
Krok 8:
Dopraw wszystkie składniki majonezem i wymieszaj. Sałatka gotowa! Schłodź go trochę. Następnie włóż do wspólnej salaterki lub pierścienia do serwowania porcji. Smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g