Sałatka z grzybami kukurydzianymi i kurczakiem

pyszne, obfite, z prostych potraw, na każdą ucztę! Sałatka z grzybami kukurydzianymi i kurczakiem jest przygotowywana z najzwyklejszych składników, ale jej smak jest po prostu niesamowity! Wszystkie składniki dobrze ze sobą współgrają - taka przekąska nadaje się do prawie każdego dania głównego.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 21 % 5 g
146 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kukurydzą, grzybami i kurczakiem? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. możesz użyć dowolnych grzybów do sałatki. Mam grzyby leśne gotowane we wrzącej wodzie 25-30. Jeśli użyjesz surowych pieczarek, spłucz je i posiekaj. Otwórz słoik kukurydzy i spuść z niego płyn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj filet z kurczaka i jajka z wyprzedzeniem. Gotuj mięso z kurczaka we wrzącej wodzie przez około 30 minut, lekko soląc. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-9 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą. Schłodzić jajka i kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż cebulę i marchewkę przez 2-3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj przygotowane grzyby na patelnię. Smaż wszystko razem, aby cała wilgoć z grzybów wyparowała. Możesz nawet trochę usmażyć grzyby. Następnie grzyby należy całkowicie schłodzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby przygotować sałatkę, pokrój mięso z kurczaka w małe kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kukurydzę i posiekane jajka do kurczaka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wyślij schłodzone grzyby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw wszystkie składniki majonezem i wymieszaj. Sałatka gotowa! Schłodź go trochę. Następnie włóż do wspólnej salaterki lub pierścienia do serwowania porcji. Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy