pikantna cukinia na zimę

przepyszne, palące, pikantne, niesamowicie pyszne! Cukinia na zimę jest czasami nazywana "językiem teściowej" i nie bez powodu, ponieważ smakują dość ostro. Ostrość przekąski można regulować ilością pieprzu. Taki kęs będzie doskonałym dodatkiem do każdego przystawki, mięsa lub drobiu.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
66 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pikantną cukinię na zimę? Przygotuj jedzenie. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystkie składniki oprócz cukinii będą musiały zostać zmielone na całkowitą masę w kombajnie. Przygotuj je po umyciu i wysuszeniu. Pokrój pomidory, usuwając miejsce łodygi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz słodką paprykę ze strąka nasiennego, pokrój na kawałki. Obierz kilka ząbków czosnku, weź gorzką paprykę do smaku - jeśli chcesz być ostrzejszy,nie możesz usunąć nasion.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Najpierw włóż pomidory do miski kombajnu i posiekaj do pożądanej konsystencji, przewijam z pierwszą prędkością, aby zachować teksturę warzyw. Możesz zamienić tę masę w tłuczone ziemniaki do wyboru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż je do garnka do duszenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie przewiń pozostałe warzywa, również wybierając stopień zmielenia. Dodaj warzywa do pomidorów. Postaw patelnię na ogniu i gotuj masę przez 10 minut. Zrób mały ogień, od czasu do czasu mieszaj masę, aby nie przykleiła się do dna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie pokrój cukinię w wydłużone kostki. Mam młodą cukinię, kroję razem z nasionami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól do masy warzywnej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie cukier, olej słonecznikowy i na samym końcu ocet (chociaż kolejność w tym przypadku nie ma znaczenia), gotuj wszystko razem przez kolejne 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cukinię i gotuj wszystko razem przez kolejne 10-15 minut. Cukinia powinna być ugotowana, ale nie rozpadać się.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż wrzącą masę do sterylnych słoików, Zakręć gotowanymi pokrywkami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyślij przedmiot, umieszczając słoiki do góry nogami, pod ciepłym kocem, aż całkowicie ostygnie.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy