skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do przygotowania kremu. Wszystkie produkty najlepiej ważyć na wadze, zwłaszcza żółtka. 45 gramów to żółtka z dwóch dużych jaj. Jeśli okaże się, że waga jest większa niż w przepisie, wymieszaj żółtka, a następnie odmierz odpowiednią ilość. Będzie to o wiele wygodniejsze. Lub zwiększ ilość innych pokarmów proporcjonalnie do wagi żółtek. Jako aromat najczęściej działa wanilia, mam cukier waniliowy z naturalną wanilią.
Krok 2:
Weź patelnię z grubym dnem. Wlej do niego mleko i śmietanę. Dodaj połowę normy cukru i smaku. Mam ten cukier waniliowy. Możesz wziąć naturalną wanilię i zeskrobać z niej miąższ z nasionami. Możesz wziąć ekstrakt waniliowy. Aromatyczne zioła, Cynamon, Kawa, herbata również dobrze nadają się jako aromat. Lepiej wybrać naturalne, nie chemiczne aromaty.
Krok 3:
Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ale nie gotować. Jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki, natychmiast wyłącz ogrzewanie. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 15-20 minut. Jest to konieczne, aby zaparzyć aromat. Nie możesz tego zrobić, jeśli masz ograniczony czas, ale będzie o wiele smaczniejszy. Niektóre przepisy sugerują pozostawienie mieszanki na noc.
Krok 4:
Po odpowiednim czasie ponownie włóż mieszaninę do ognia, aby ponownie ją dobrze ogrzać. Jednocześnie wymieszaj żółtka z pozostałym cukrem. Nie trzeba ich ubijać - wystarczy wymieszać, aż będzie gładka.
Krok 5:
Wlej niewielką ilość gorącej mieszanki mleka do żółtek. Robiąc to, pamiętaj, aby stale mieszać żółtka, aby nie zwijały się pod wpływem ciepła. Następnie wlej masę z żółtkami z powrotem do rondla.
Krok 6:
Umieść patelnię na najmniejszym ogniu i stale mieszając, aż zgęstnieje. Najwygodniej jest mieszać silikonową szpatułką-doskonale zbiera produkt ze ścian i dna. Jest to ważne, ponieważ żółtka mogą się tam przykleić po podgrzaniu i zamienić się w omlet.
Krok 7:
Gotuj krem do temperatury 82°C. w wyższej temperaturze żółtka zostaną ugotowane, a krem zostanie zepsuty.
Krok 8:
Jeśli nie masz termometru, sprawdź gotowość śladu palca na łopatce-powinien pozostać wyraźny. Lepiej nie gotować kremu niż go strawić.
Krok 9:
Gdy krem osiągnie odpowiednią temperaturę, natychmiast wyłącz ogrzewanie. Przecedź go przez sito do innego naczynia-zatrzyma to ogrzewanie i usunie cząsteczki zsiadłego białka, jeśli pozostanie podczas oddzielania jaj. Również w ten sposób usuniesz smak, jeśli użyjesz czegoś dużego.
gotowy krem można natychmiast spożyć w tej formie. Doskonale nadaje się do polewania wypieków, jagód, deserów. Schłodzony krem można wykorzystać do przygotowania innych rodzajów kremów, lodów i ciast.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g