krem anglaise Classic

podstawowy sos do robienia ciast, dodatków i kremów. Krem anglaise ( Crème anglaise) to baza budyniowa, która jest przygotowywana z mleka, żółtek i cukru. Może działać jak sos do deserów lub może służyć jako baza do kremów, lodów i ciast musowych.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 45 % 18 g
węglowodany 45 % 18 g
256 kcal
IG: 16 / 11 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do przygotowania kremu. Wszystkie produkty najlepiej ważyć na wadze, zwłaszcza żółtka. 45 gramów to żółtka z dwóch dużych jaj. Jeśli okaże się, że waga jest większa niż w przepisie, wymieszaj żółtka, a następnie odmierz odpowiednią ilość. Będzie to o wiele wygodniejsze. Lub zwiększ ilość innych pokarmów proporcjonalnie do wagi żółtek. Jako aromat najczęściej działa wanilia, mam cukier waniliowy z naturalną wanilią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź patelnię z grubym dnem. Wlej do niego mleko i śmietanę. Dodaj połowę normy cukru i smaku. Mam ten cukier waniliowy. Możesz wziąć naturalną wanilię i zeskrobać z niej miąższ z nasionami. Możesz wziąć ekstrakt waniliowy. Aromatyczne zioła, Cynamon, Kawa, herbata również dobrze nadają się jako aromat. Lepiej wybrać naturalne, nie chemiczne aromaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ale nie gotować. Jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki, natychmiast wyłącz ogrzewanie. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 15-20 minut. Jest to konieczne, aby zaparzyć aromat. Nie możesz tego zrobić, jeśli masz ograniczony czas, ale będzie o wiele smaczniejszy. Niektóre przepisy sugerują pozostawienie mieszanki na noc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po odpowiednim czasie ponownie włóż mieszaninę do ognia, aby ponownie ją dobrze ogrzać. Jednocześnie wymieszaj żółtka z pozostałym cukrem. Nie trzeba ich ubijać - wystarczy wymieszać, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej niewielką ilość gorącej mieszanki mleka do żółtek. Robiąc to, pamiętaj, aby stale mieszać żółtka, aby nie zwijały się pod wpływem ciepła. Następnie wlej masę z żółtkami z powrotem do rondla.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię na najmniejszym ogniu i stale mieszając, aż zgęstnieje. Najwygodniej jest mieszać silikonową szpatułką-doskonale zbiera produkt ze ścian i dna. Jest to ważne, ponieważ żółtka mogą się tam przykleić po podgrzaniu i zamienić się w omlet.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj krem do temperatury 82°C. w wyższej temperaturze żółtka zostaną ugotowane, a krem zostanie zepsuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli nie masz termometru, sprawdź gotowość śladu palca na łopatce-powinien pozostać wyraźny. Lepiej nie gotować kremu niż go strawić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy krem osiągnie odpowiednią temperaturę, natychmiast wyłącz ogrzewanie. Przecedź go przez sito do innego naczynia-zatrzyma to ogrzewanie i usunie cząsteczki zsiadłego białka, jeśli pozostanie podczas oddzielania jaj. Również w ten sposób usuniesz smak, jeśli użyjesz czegoś dużego.

gotowy krem można natychmiast spożyć w tej formie. Doskonale nadaje się do polewania wypieków, jagód, deserów. Schłodzony krem można wykorzystać do przygotowania innych rodzajów kremów, lodów i ciast.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy