skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić krem do ciasta z mlekiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do kremu można użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu. Przesiej mąkę przez sito, aby nie było w niej grudek.
Krok 2:
Aby ugotować krem, weź patelnię z nieprzywierającą powłoką. Daje to gwarancję, że krem się nie przypali. Wlej mleko do rondla i dodaj cukier. Postaw na ogień. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Podczas podgrzewania cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
W osobnej misce połącz jajka, mąkę, wanilinę i trochę mleka z całości.
Krok 4:
Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie, aby w masie nie było grudek mąki.
Krok 5:
Przy ciągłym mieszaniu masy jajecznej wlej do niej gorące mleko. Następnie włóż mieszane masy do ognia i zagotuj. Nie zapomnij stale mieszać masy podczas ogrzewania, aby nic się nie paliło. Usuń zagęszczoną masę z ognia.
Krok 6:
Natychmiast dodaj masło. W gorącym kremie stopi się. Całkowicie wymieszaj stopione masło z kremem. Przykryj gotowy krem pokrywką lub folią spożywczą i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Schłodzony krem będzie jeszcze grubszy.
Krok 7:
Najczęściej używam tego kremu do złożenia ciasta Napoleona. W nim świeże ciasta są doskonale uzupełnione tym słodkim kremem. Jeśli używasz kremu do innych celów, ilość cukru można nieznacznie zmniejszyć. Użyj gotowego kremu zgodnie z przeznaczeniem!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g