krem do ciasta mlecznego

wszechstronny, gęsty, prosty, pyszny, w pośpiechu! Krem do ciasta mlecznego można stosować do różnych deserów, ciast, ciast. Jest dobry do napełniania eklerów i profiteroles. I pyszny sam w sobie, szybki w przygotowaniu!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 36 % 17 g
węglowodany 55 % 26 g
271 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krem do ciasta z mlekiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do kremu można użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu. Przesiej mąkę przez sito, aby nie było w niej grudek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby ugotować krem, weź patelnię z nieprzywierającą powłoką. Daje to gwarancję, że krem się nie przypali. Wlej mleko do rondla i dodaj cukier. Postaw na ogień. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Podczas podgrzewania cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz jajka, mąkę, wanilinę i trochę mleka z całości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie, aby w masie nie było grudek mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przy ciągłym mieszaniu masy jajecznej wlej do niej gorące mleko. Następnie włóż mieszane masy do ognia i zagotuj. Nie zapomnij stale mieszać masy podczas ogrzewania, aby nic się nie paliło. Usuń zagęszczoną masę z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast dodaj masło. W gorącym kremie stopi się. Całkowicie wymieszaj stopione masło z kremem. Przykryj gotowy krem pokrywką lub folią spożywczą i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Schłodzony krem będzie jeszcze grubszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Najczęściej używam tego kremu do złożenia ciasta Napoleona. W nim świeże ciasta są doskonale uzupełnione tym słodkim kremem. Jeśli używasz kremu do innych celów, ilość cukru można nieznacznie zmniejszyć. Użyj gotowego kremu zgodnie z przeznaczeniem!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy