świeże ogórki na zimę w słoikach

chrupiące, aromatyczne marynaty na zimę! Ten przepis można nazwać prawdziwym znaleziskiem dla tych, którzy nie mają specjalnego miejsca do przechowywania półfabrykatów na zimę. Ogórki marynowane w ten sposób będą przechowywane nawet w temperaturze pokojowej.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
18 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Do takiego zbioru musisz użyć świeżych i pięknych młodych ogórków. Sortujemy ogórki, usuwamy zepsute owoce, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Umieść ogórki w głębokim pojemniku i napełnij zimną wodą, pozostaw ogórki do namoczenia przez 4 godziny. Po określonym czasie ogórki są ponownie myte. Pozwól wodzie całkowicie spłynąć. W ogórkach odcinamy końcówki po obu stronach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W międzyczasie przygotujemy słoiki do przygotowania. Puszki myjemy zimną wodą z sodą i sterylizujemy w jeden z wygodnych i sprawdzonych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Podoba mi się ten drugi sposób, aby szybko przygotować wiele pojemników do konserwacji. Umyte metalowe pokrywki można również wysterylizować w piekarniku wraz ze słoikami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zielenie do marynowania ogórków: liść chrzanu, liście czarnej porzeczki, wiśnie – parasol koperkowy - dokładnie spłucz i wysusz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przypadku ilości produktów wskazanej w składnikach potrzebne będą dwa 1-litrowe słoiki lub jeden 3-litrowy słoik. Na dnie sterylnych słoików kładziemy zioła, dwa ząbki czosnku, liść laurowy, kilka goździków i kilka groszków ziela angielskiego. Aby uzyskać więcej smaku, możesz włożyć do słoika kawałek obranego korzenia chrzanu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na wierzchu mocno kładziemy ogórki, lepiej umieścić je pionowo, będą wyglądać piękniej w słoiku, a więc więcej owoców wejdzie do pojemnika. Kładziemy ogórki do ramion słoika, kładziemy Pozostałe ząbki czosnku na wierzchu. Zagotuj wodę w czajniku lub rondlu, zalej ogórki w słoikach wrzącą wodą, aby całkowicie zakryła zawartość słoików.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby słoiki nie pękły z wrzącej wody, należy je wlać cienkim strumieniem i spróbować dostać się do środka, a nie na szkło. Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 20 minut. Następnie wlej wodę do rondla, dodaj cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia, mieszając łyżką, aby luźne całkowicie się rozpuściły. Wlać ocet stołowy, ponownie zagotować mieszaninę i wyłączyć ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij ogórki gotowaną marynatą w słoikach. Zwijamy słoiki pokrywkami, odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem i pozostawiamy na noc w temperaturze pokojowej. W przyszłości przedmiot obrabiany można przechowywać w chłodnym miejscu lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy