skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Do takiego zbioru musisz użyć świeżych i pięknych młodych ogórków. Sortujemy ogórki, usuwamy zepsute owoce, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Umieść ogórki w głębokim pojemniku i napełnij zimną wodą, pozostaw ogórki do namoczenia przez 4 godziny. Po określonym czasie ogórki są ponownie myte. Pozwól wodzie całkowicie spłynąć. W ogórkach odcinamy końcówki po obu stronach.
Krok 2:
W międzyczasie przygotujemy słoiki do przygotowania. Puszki myjemy zimną wodą z sodą i sterylizujemy w jeden z wygodnych i sprawdzonych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Podoba mi się ten drugi sposób, aby szybko przygotować wiele pojemników do konserwacji. Umyte metalowe pokrywki można również wysterylizować w piekarniku wraz ze słoikami.
Krok 3:
Zielenie do marynowania ogórków: liść chrzanu, liście czarnej porzeczki, wiśnie – parasol koperkowy - dokładnie spłucz i wysusz.
Krok 4:
W przypadku ilości produktów wskazanej w składnikach potrzebne będą dwa 1-litrowe słoiki lub jeden 3-litrowy słoik. Na dnie sterylnych słoików kładziemy zioła, dwa ząbki czosnku, liść laurowy, kilka goździków i kilka groszków ziela angielskiego. Aby uzyskać więcej smaku, możesz włożyć do słoika kawałek obranego korzenia chrzanu.
Krok 5:
Na wierzchu mocno kładziemy ogórki, lepiej umieścić je pionowo, będą wyglądać piękniej w słoiku, a więc więcej owoców wejdzie do pojemnika. Kładziemy ogórki do ramion słoika, kładziemy Pozostałe ząbki czosnku na wierzchu. Zagotuj wodę w czajniku lub rondlu, zalej ogórki w słoikach wrzącą wodą, aby całkowicie zakryła zawartość słoików.
Krok 6:
Aby słoiki nie pękły z wrzącej wody, należy je wlać cienkim strumieniem i spróbować dostać się do środka, a nie na szkło. Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 20 minut. Następnie wlej wodę do rondla, dodaj cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia, mieszając łyżką, aby luźne całkowicie się rozpuściły. Wlać ocet stołowy, ponownie zagotować mieszaninę i wyłączyć ogień.
Krok 7:
Napełnij ogórki gotowaną marynatą w słoikach. Zwijamy słoiki pokrywkami, odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem i pozostawiamy na noc w temperaturze pokojowej. W przyszłości przedmiot obrabiany można przechowywać w chłodnym miejscu lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g