galaretka mleczna z owocami

pyszny i piękny deser zawsze rozweseli! Galaretka mleczna z owocami to idealny deser na gorący letni dzień. Ma jedwabistą konsystencję, przyjemny łagodny smak, a wielokolorowe kawałki owoców dodają radości i jasności. To przysmak na spotkania z rodziną lub przyjazne spotkania, dla dzieci i po prostu jeśli chcesz czegoś smacznego... Ogólnie na każdą okazję!
LudaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 68 % 13 g
83 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

takie jedwabiste i piękne desery o kremowym smaku z jasnymi owocowymi nutami są popularne w Chinach. Przygotowanie deseru nie jest trudne, ale smakuje wyśmienicie i wygląda niecodziennie. Dobry sposób na zaskoczenie rodziny i gości!

owoce na deser zrobią wszystko! Ale szczególnie dobre będą pomarańcze i mandarynki, a także dojrzałe mango, ananas, kiwi, banany, brzoskwinie i morele. Deser będzie bardzo smaczny z melonem lub bardzo dojrzałą gruszką. Owoce można przyjmować zarówno świeże, jak i mrożone lub w puszkach. Ogólnie rzecz biorąc, każdy będzie odpowiedni-koncentrujemy się w tej kwestii na własnych możliwościach i guście.

jeśli wybrano świeże owoce, należy je wcześniej umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Plasterki cytrusów można pozostawić w całości. Jeśli są zamrożone, należy je wcześniej rozmrozić. Jeśli są w puszkach, po prostu spuść sok i pokrój owoce na małe kawałki. Owoce cytrusowe można pozostawić w całych plasterkach.

wlej określoną ilość wody do małego rondla i podpal, zagotuj. Wlej cukier do głębokiej ceramicznej miski, dodaj żelatynę. mieszać. Gdy woda się zagotuje, wlej ją do mieszanki cukrowo-żelatynowej. Wszystko mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

wlej mleko do powstałej mieszanki, dodaj ekstrakt migdałowy. Wszystko ponownie dobrze mieszamy, aż będzie jednorodne. Teraz wlej mieszaninę do czterech misek i pozostaw na pół godziny. Mieszanina zacznie twardnieć, ale jeszcze nie w pełni stwardnieje. Następnie zanurzamy kawałki owoców w prawie gotowej galarecie (zostawiamy część owoców do dekoracji gotowego deseru). Wkładamy miski z galaretką do lodówki na 1 godzinę.

dekorujemy gotowy deser owocami pozostawionymi do tych celów i podajemy go do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt z migdałów - 0   kcal/100g

Podobne przepisy