pomidory w galarecie na zimę proste

Oryginalny i smaczny zbiór pomidorów na zimę! Wirowanie pomidorów w galarecie na zimę zajmie godne miejsce na świątecznym stole i uzupełni lunch lub kolację w zwykłe dni. Ten półfabrykat pomidorowy jest przygotowywany szybko i prosto, ale wyróżnia się szczególnym smakiem i oryginalnością podania. Taki kęs można wykonać zarówno z dużych pomidorów pokrojonych na kawałki, jak i małych całych. W każdym przypadku okaże się interesujący, smaczny i piękny. W razie potrzeby pomidory można marynować z innymi warzywami, doskonale uzupełniają i poprawiają ich smak papryka i cebula.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
31 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Pomidory do takiego zbioru można wziąć dowolnej wielkości, najważniejsze jest to, że są twarde, a nie przejrzałe, aby miąższ nie czołgał się w marynacie. W przypadku małych słoików o pojemności 0,5 litra lepiej jest wziąć małe pomidory lub pokroić duże na połówki. Pomidory myjemy ciepłą wodą, następnie napełniamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie suszone pomidory na ręczniku i pokrojone na połówki lub pozostawione w całości w zależności od ich wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotujemy inne składniki. Papryka jest również dobrze umyta, usuń rdzenie z nasionami. Pokrój w pierścienie lub połówki pierścieni. Paprykę można wziąć w dowolnym kolorze, zielona papryka doskonale uzupełni kolorystykę w słoiku z półfabrykatem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Obierz ząbki czosnku i drobno posiekaj nożem. Przyprawy do marynowania można przyjmować według własnych upodobań lub zwiększać lub zmniejszać ich ilość według potrzeb i smaku. Żelatyna nie musi być wstępnie namoczona, znacznie upraszcza proces przygotowania tego przedmiotu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Myjemy sodą i sterylizujemy słoiki w dowolny znany i wygodny sposób: w rondlu na kuchence lub w piekarniku. Pokrywki są również sterylizowane lub gotowane. Przygotowujemy marynatę. Wlej wodę do rondla. Dodaj cukier, sól, ocet ,przyprawy (nie dodawaj żelatyny). Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W wysterylizowanych słoikach zaczynamy układać warzywa. Połóż czosnek na dnie. Na wierzchu część pomidorów. Następnie warstwa krążków cebuli. Na wierzchu warstwa krążków papryki. Znowu pomidory i resztki czosnku i cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej suchą żelatynę na wierzch. Na półlitrowy słoik wystarczy pół łyżki żelatyny. Natychmiast wlej wrzącą marynatę. Pokrywamy słoiki pokrywkami i wkładamy do garnka z ciepłą wodą, na dnie którego kładziemy szmatkę, aby słoiki nie pękły. Sterylizujemy słoiki z pomidorami przez około 15 minut od momentu zagotowania wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy puszki, zwijamy. Odwracamy je do góry nogami, owijamy kocem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do zimy słoiki z pomidorami są przechowywane w chłodnym miejscu. Przed podaniem słoik z pomidorami należy przechowywać w lodówce, aby galaretka dobrze zamarzła. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy