skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Pomidory do takiego zbioru można wziąć dowolnej wielkości, najważniejsze jest to, że są twarde, a nie przejrzałe, aby miąższ nie czołgał się w marynacie. W przypadku małych słoików o pojemności 0,5 litra lepiej jest wziąć małe pomidory lub pokroić duże na połówki. Pomidory myjemy ciepłą wodą, następnie napełniamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny.
Krok 2:
Następnie suszone pomidory na ręczniku i pokrojone na połówki lub pozostawione w całości w zależności od ich wielkości.
Krok 3:
W międzyczasie przygotujemy inne składniki. Papryka jest również dobrze umyta, usuń rdzenie z nasionami. Pokrój w pierścienie lub połówki pierścieni. Paprykę można wziąć w dowolnym kolorze, zielona papryka doskonale uzupełni kolorystykę w słoiku z półfabrykatem.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie. Obierz ząbki czosnku i drobno posiekaj nożem. Przyprawy do marynowania można przyjmować według własnych upodobań lub zwiększać lub zmniejszać ich ilość według potrzeb i smaku. Żelatyna nie musi być wstępnie namoczona, znacznie upraszcza proces przygotowania tego przedmiotu.
Krok 5:
Myjemy sodą i sterylizujemy słoiki w dowolny znany i wygodny sposób: w rondlu na kuchence lub w piekarniku. Pokrywki są również sterylizowane lub gotowane. Przygotowujemy marynatę. Wlej wodę do rondla. Dodaj cukier, sól, ocet ,przyprawy (nie dodawaj żelatyny). Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
Krok 6:
W wysterylizowanych słoikach zaczynamy układać warzywa. Połóż czosnek na dnie. Na wierzchu część pomidorów. Następnie warstwa krążków cebuli. Na wierzchu warstwa krążków papryki. Znowu pomidory i resztki czosnku i cebuli.
Krok 7:
Wlej suchą żelatynę na wierzch. Na półlitrowy słoik wystarczy pół łyżki żelatyny. Natychmiast wlej wrzącą marynatę. Pokrywamy słoiki pokrywkami i wkładamy do garnka z ciepłą wodą, na dnie którego kładziemy szmatkę, aby słoiki nie pękły. Sterylizujemy słoiki z pomidorami przez około 15 minut od momentu zagotowania wody.
Krok 8:
Wyjmujemy puszki, zwijamy. Odwracamy je do góry nogami, owijamy kocem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do zimy słoiki z pomidorami są przechowywane w chłodnym miejscu. Przed podaniem słoik z pomidorami należy przechowywać w lodówce, aby galaretka dobrze zamarzła. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g