skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dzisiaj przygotujemy bardzo smaczną i piękną galaretkę. Bierzemy dwie torebki suchego koncentratu galaretki - mam wiśnię i cytrynę. Ty może wziąć galaretkę według własnych upodobań. W przypadku galaretki mlecznej bierzemy mleko, żelatynę, cukier i 100 ml wody do namaczania żelatyny.
Krok 2:
Pierwsza warstwa. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wystarczy trochę mniej wody. Mam w instrukcji - 400 ml, wziąłem 350 ml.
Krok 3:
Taki piękny i bogaty kolor)
Krok 4:
Bierzemy przezroczyste szklanki - będą w nich widoczne warstwy! Wlej pierwszą warstwę galaretki i włóż do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
Krok 5:
I możesz uczynić te warstwy bardziej oryginalnymi. Mam taki drewniany stojak - wkładam do niego szklanki pod kątem-galaretka stwardnieje i będzie bardzo piękna!
Krok 6:
I możesz po prostu zastąpić jakiś przedmiot i kubki na nim pod kątem. Będzie spektakularny!
Krok 7:
Każda kolejna warstwa galaretki musi zacząć gotować kiedy pierwsza warstwa jest bardzo dobrze zamrożona. W przypadku galaretki mlecznej zalej żelatynę wodą, pozwól jej pęcznieć.
Krok 8:
Podpalamy mleko, gotujemy, dodajemy cukier i ponownie gotujemy.
Krok 9:
Dodaj naszą masę żelatynową i ponownie podgrzej na ogniu. Każda nowa warstwa musi być dobrze schłodzona przed nalaniem. Wylej schłodzoną galaretkę mleczną na wierzch warstwy wiśni i włóż z powrotem do lodówki, aż całkowicie ostygnie.
Krok 10:
W taki sam sposób jak gotowanie wiśni i galaretka cytrynowa z torebki. Schłodzić i wlać na warstwę mleka. Wkładamy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
Krok 11:
Oto taka piękna, oryginalna galaretka, którą mamy! Zarówno dzieci, jak i dorośli będą zachwyceni. Możesz zrobić więcej warstw - wszystko zależy od Twojego gustu.
Krok 12:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g