trójwarstwowa galaretka

Oryginalny i bardzo smaczny deser gotujemy w domu!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 44 % 4 g
42 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dzisiaj przygotujemy bardzo smaczną i piękną galaretkę. Bierzemy dwie torebki suchego koncentratu galaretki - mam wiśnię i cytrynę. Ty może wziąć galaretkę według własnych upodobań. W przypadku galaretki mlecznej bierzemy mleko, żelatynę, cukier i 100 ml wody do namaczania żelatyny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwsza warstwa. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wystarczy trochę mniej wody. Mam w instrukcji - 400 ml, wziąłem 350 ml.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Taki piękny i bogaty kolor)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy przezroczyste szklanki - będą w nich widoczne warstwy! Wlej pierwszą warstwę galaretki i włóż do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I możesz uczynić te warstwy bardziej oryginalnymi. Mam taki drewniany stojak - wkładam do niego szklanki pod kątem-galaretka stwardnieje i będzie bardzo piękna!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I możesz po prostu zastąpić jakiś przedmiot i kubki na nim pod kątem. Będzie spektakularny!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Każda kolejna warstwa galaretki musi zacząć gotować kiedy pierwsza warstwa jest bardzo dobrze zamrożona. W przypadku galaretki mlecznej zalej żelatynę wodą, pozwól jej pęcznieć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podpalamy mleko, gotujemy, dodajemy cukier i ponownie gotujemy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj naszą masę żelatynową i ponownie podgrzej na ogniu. Każda nowa warstwa musi być dobrze schłodzona przed nalaniem. Wylej schłodzoną galaretkę mleczną na wierzch warstwy wiśni i włóż z powrotem do lodówki, aż całkowicie ostygnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W taki sam sposób jak gotowanie wiśni i galaretka cytrynowa z torebki. Schłodzić i wlać na warstwę mleka. Wkładamy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto taka piękna, oryginalna galaretka, którą mamy! Zarówno dzieci, jak i dorośli będą zachwyceni. Możesz zrobić więcej warstw - wszystko zależy od Twojego gustu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy