galaretka z mrożonych porzeczek

deser jagodowy na dobry nastrój! Uwalniam zamrażarkę na nowe zbiory. Dzisiaj dostałem pyszny deser-galaretkę z mrożonych jagód. Dzieci były szczęśliwe, bardzo podobał mi się też jego smak.
katenokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 85 % 22 g
101 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

ponieważ jagody są zamrożone, należy dać im trochę czasu na rozmrożenie. Za pomocą blendera zmiel porzeczki do stanu puree, a następnie przetrzyj przez sito, aby uzyskać idealnie czystą miazgę owocową na wyjściu bez skór i nasion.

żelatynę moczymy wcześniej przez pół godziny (jest to możliwe przed przygotowaniem jagód), w proporcji 1:3 (jedna łyżka żelatyny i trzy łyżki wody). Spuchniętą żelatynę należy doprowadzić do jednorodnego stanu płynnego, dla którego kładziemy ją w łaźni wodnej i ciągle mieszając, topimy do pożądanej konsystencji wraz z cukrem. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Zwykle wystarczy na to 5-7 minut (czasami zaleca się użycie kuchenki mikrofalowej, ale z jakiegoś powodu nie lubię tej metody, ponieważ można w niej pominąć gotowanie żelatyny, co całkowicie i nieodwołalnie ją zepsuje).

Połącz żelatynę z puree owocowym, wymieszaj i wlej do foremek. Wkładamy do lodówki.

po półtorej godzinie wyjmij deser, udekoruj go płatkami kokosowymi i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g

Podobne przepisy