skład / składniki
metoda gotowania
ponieważ jagody są zamrożone, należy dać im trochę czasu na rozmrożenie. Za pomocą blendera zmiel porzeczki do stanu puree, a następnie przetrzyj przez sito, aby uzyskać idealnie czystą miazgę owocową na wyjściu bez skór i nasion.
żelatynę moczymy wcześniej przez pół godziny (jest to możliwe przed przygotowaniem jagód), w proporcji 1:3 (jedna łyżka żelatyny i trzy łyżki wody). Spuchniętą żelatynę należy doprowadzić do jednorodnego stanu płynnego, dla którego kładziemy ją w łaźni wodnej i ciągle mieszając, topimy do pożądanej konsystencji wraz z cukrem. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Zwykle wystarczy na to 5-7 minut (czasami zaleca się użycie kuchenki mikrofalowej, ale z jakiegoś powodu nie lubię tej metody, ponieważ można w niej pominąć gotowanie żelatyny, co całkowicie i nieodwołalnie ją zepsuje).
Połącz żelatynę z puree owocowym, wymieszaj i wlej do foremek. Wkładamy do lodówki.
po półtorej godzinie wyjmij deser, udekoruj go płatkami kokosowymi i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g