skład / składniki
metoda gotowania
myjemy jagody pod bieżącą wodą, usuwając ogony i resztę zanieczyszczeń. I po lekkim stłumieniu zmielimy je za pomocą sita. Połącz powstałą masę z cukrem, mieszaj, aż cukier się rozpuści.
następnie przygotowujemy żelatynę (zwykle na opakowaniu zawsze znajduje się instrukcja): moczymy w zimnej wodzie przez 10 minut, spuszczamy nadmiar wody ze spuchniętej żelatyny i dodajemy do niej sok porzeczkowy (około 100-150 gramów). Wysyłamy pojemnik z żelatyną na bardzo małym ogniu i mieszając czekamy, aż wszystko się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia.
wlej rozpuszczoną żelatynę do reszty masy porzeczkowej (podczas przygotowywania żelatyny cukier całkowicie się w niej rozpuści), wymieszaj.
wlej masę porzeczkową do form i wyślij do lodówki, aby zestaliła się na co najmniej kilka godzin. Możesz na noc.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g