galaretka porzeczkowa z żelatyną

pyszny łatwy deser! Przygotuj się i ciesz się latem! Lato to czas jagód i różnorodnych owoców. I znalazłem dla nich świetne zastosowanie-galaretkę! Smaczne, łatwe i szybkie. Wszyscy domowi to docenią.
WróżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 31 g
125 kcal
IG: 28 / 0 / 72

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 35 min

myjemy jagody pod bieżącą wodą, usuwając ogony i resztę zanieczyszczeń. I po lekkim stłumieniu zmielimy je za pomocą sita. Połącz powstałą masę z cukrem, mieszaj, aż cukier się rozpuści.

następnie przygotowujemy żelatynę (zwykle na opakowaniu zawsze znajduje się instrukcja): moczymy w zimnej wodzie przez 10 minut, spuszczamy nadmiar wody ze spuchniętej żelatyny i dodajemy do niej sok porzeczkowy (około 100-150 gramów). Wysyłamy pojemnik z żelatyną na bardzo małym ogniu i mieszając czekamy, aż wszystko się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia.

wlej rozpuszczoną żelatynę do reszty masy porzeczkowej (podczas przygotowywania żelatyny cukier całkowicie się w niej rozpuści), wymieszaj.

wlej masę porzeczkową do form i wyślij do lodówki, aby zestaliła się na co najmniej kilka godzin. Możesz na noc.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy