galaretka malinowa bez gotowania z żelatyną

słodki deser malinowy dla Ciebie i twoich słodyczy! Nadaje się jako półfabrykat na zimę, lepiej przechowywać w lodówce.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 38 g
151 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 20 min

jeśli maliny są zamrożone, najpierw rozmroź je pod bieżącą wodą. Ostrożnie posortuj maliny, odsiewając zgniłe jagody. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Zagotuj wodę. Ubij maliny i cukier w blenderze, aż będą gładkie i na razie zostaw. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, przetrzyj masę malinowo-cukrową przez sito. Wlej żelatynę do ciepłej wody, wyciśnij tam sok z cytryny i wymieszaj. Poczekaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

wlej żelatynę z cytryną do masy malinowej i wszystko ponownie wymieszaj. Wlej galaretkę do słoików i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Gotową galaretkę malinową bez gotowania można natychmiast zjeść, można ją przechowywać do zimy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy