galaretka malinowa bez gotowania z żelatyną
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
jeśli maliny są zamrożone, najpierw rozmroź je pod bieżącą wodą. Ostrożnie posortuj maliny, odsiewając zgniłe jagody. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Zagotuj wodę. Ubij maliny i cukier w blenderze, aż będą gładkie i na razie zostaw. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, przetrzyj masę malinowo-cukrową przez sito. Wlej żelatynę do ciepłej wody, wyciśnij tam sok z cytryny i wymieszaj. Poczekaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
wlej żelatynę z cytryną do masy malinowej i wszystko ponownie wymieszaj. Wlej galaretkę do słoików i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Gotową galaretkę malinową bez gotowania można natychmiast zjeść, można ją przechowywać do zimy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g