deser truskawkowe chmury z żelatyną

lekki i przewiewny deser po prostu rozpływa się w ustach! Po prostu nie można się oprzeć temu deserowi. Nazwa mówi sama za siebie, te kawałki są po prostu nieważkie jak chmura. Smakuje trochę jak pianki, ale jest znacznie delikatniejszy! Te chmury mogą być używane jako niezależny deser, ale możesz też napełnić kosze takim sufletem lub zrobić z nim ciasto! Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 39 g
161 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz truskawki, sok z cytryny i cukier puder.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmielić na gładkie puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przecier truskawkowy wlej do rondla i dodaj żelatynę. Wymieszaj i pozostaw na 5 minut. Po 5 minutach puree wkładamy do ognia, podgrzewamy (nie gotujemy) i przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Filtruj masę żelatynową do dużej miski! Niech ostygnie do temperatury pokojowej. Podczas gdy mieszanina stygnie, przygotuj formę (mam 22x22), wyłóż formę papierem do pieczenia, lekko smarując ją olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij schłodzone puree mikserem na miękkie szczyty (około 6-10 minut w zależności od mocy miksera). Podczas ubijania mieszanina zmieni kolor na biały i zwiększy objętość!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż mieszaninę w formie i wyrównaj powierzchnię. Działamy szybko, mieszanina bardzo szybko zaczyna się wiązać i staje się bardzo trudna do wyrównania. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 10-24 godziny bez przykrycia, aż do całkowitego zestalenia .

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp powierzchnię roboczą równą warstwą cukru pudru, połóż na niej chmury i za pomocą foremek lub ostrego noża pokrój na porcje. Każdy kawałek zwija się w cukier puder(niekoniecznie).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy