skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Połącz truskawki, sok z cytryny i cukier puder.
Krok 3:
Zmielić na gładkie puree.
Krok 4:
Przecier truskawkowy wlej do rondla i dodaj żelatynę. Wymieszaj i pozostaw na 5 minut. Po 5 minutach puree wkładamy do ognia, podgrzewamy (nie gotujemy) i przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Krok 5:
Filtruj masę żelatynową do dużej miski! Niech ostygnie do temperatury pokojowej. Podczas gdy mieszanina stygnie, przygotuj formę (mam 22x22), wyłóż formę papierem do pieczenia, lekko smarując ją olejem roślinnym.
Krok 6:
Ubij schłodzone puree mikserem na miękkie szczyty (około 6-10 minut w zależności od mocy miksera). Podczas ubijania mieszanina zmieni kolor na biały i zwiększy objętość!
Krok 7:
Rozłóż mieszaninę w formie i wyrównaj powierzchnię. Działamy szybko, mieszanina bardzo szybko zaczyna się wiązać i staje się bardzo trudna do wyrównania. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 10-24 godziny bez przykrycia, aż do całkowitego zestalenia .
Krok 8:
Posyp powierzchnię roboczą równą warstwą cukru pudru, połóż na niej chmury i za pomocą foremek lub ostrego noża pokrój na porcje. Każdy kawałek zwija się w cukier puder(niekoniecznie).
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g