skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wspaniały deser podczas gorącego lata! Doskonale ozdobi każdy świąteczny stół!
weź 4 paczki kolorowej galaretki. Wykonujemy zgodnie z instrukcjami (możesz trochę mniej wody)w różnych pojemnikach.Gdy galaretka stwardnieje, pokrój ją na małe kwadraty. W silikonowej formie układamy galaretkę, kiwi, banany, suszone śliwki (nadziewane orzechami). Śmietanę 0,5 l ubić z cukrem ( do smaku) - mam jedną szklankę. Możesz dodać wanilinę dla smaku. Worek żelatyny (15 g) rozpuścić w wodzie (300-400 g), dodać do śmietany i dokładnie wymieszać. Wlać galaretkę z kwaśną śmietaną i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po stwardnieniu opuść na kilka sekund do gorącej wody. Przykryj naczyniem i odwróć. Podawać na zimno=)
wśród opcji gotowania możesz ułożyć galaretkę na biszkopcie, możesz posmarować śmietaną z bitej śmietany lub czekolady.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g