skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Namocz 18 gramów żelatyny (do nadzienia) w 100 ml zimnej wody i pozostaw na godzinę.
Krok 2:
10 gramów żelatyny (w przypadku galaretki) wlej 250 ml soku truskawkowego. Lepiej jest użyć naturalnego soku truskawkowego, więc będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Pozostaw też na godzinę.
Krok 3:
Aby uzyskać bazę, zmiel 300 gramów kruchego ciasta w dowolny sposób. Zrobiłam to w blenderze.
Krok 4:
Powinna uzyskać jednorodną, luźną masę, dodać do niej 80 g stopionego i schłodzonego masła do temperatury pokojowej.
Krok 5:
Mieszaj, aż będzie mokra.
Krok 6:
Umieść powstałą masę w dzielonej formie (mam formę o średnicy 21 cm, możesz wziąć formę o większej średnicy, ale wtedy sernik okaże się niższy) i dobrze ubij. Wstępnie nasmaruj formę olejem roślinnym, aby sernik był łatwiejszy do usunięcia.
Krok 7:
Ubij śmietanę z cukrem na stabilne szczyty. Aby dobrze ubić śmietanę, muszą mieć zawartość tłuszczu od 33%, muszą być również dobrze schłodzone, wkładam śmietanę, trzepaczki miksera i miskę, w której ubijam w zamrażarce na 20 minut. Następnie wlewam śmietanę do głębokiej miski i zaczynam ubijać stopniowo dodając cukier, musisz delikatnie ubijać, nie tworząc rozprysków, 4-5 minut, nie przesadzaj, w przeciwnym razie otrzymasz olej.
Krok 8:
Dodaj twarożek do śmietany, delikatnie i dokładnie wymieszaj szpatułką.
Krok 9:
Truskawki wybierz słodkie i aromatyczne. Opłucz truskawki, lepiej umyć je ogonami,w przeciwnym razie (jeśli oderwiesz ogony przed umyciem), nabierze wody i stanie się wodnisty i bez smaku. Po spłukaniu oderwij kucyki. Najpiękniejsze jagody Zostaw do dekoracji powierzchni sernika-około 250 g, pokrój pozostałe truskawki na małe kawałki. Największy przeciąłem na pół i położyłem na krawędzi formy, jak na zdjęciu. Ale to jest opcjonalne
Krok 10:
Podgrzej spuchniętą żelatynę, aż żelatyna się rozpuści, ale nie zagotuje, ostudź, a następnie dodaj do masy twarogowej, dokładnie wymieszaj.
Krok 11:
Następnie dodaj pokrojone truskawki. Delikatnie wymieszaj, aby kawałki truskawek były równomiernie rozłożone w masie.
Krok 12:
Przenieś masę do formy, spłaszcz. Wyślij do zamrażarki na 10 minut. Jest to konieczne, aby truskawki nie tonęły w masie, gdy układasz je na powierzchni.
Krok 13:
Odstawione truskawki pokrój w cienkie plasterki i ułóż na wierzchu.
Krok 14:
Sok truskawkowy z żelatyną podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści, nie gotować tylko podgrzać. Ostudzić i delikatnie łyżką wlać część soku z żelatyną na truskawki. Wyślij do zamrażarki na 10-15 minut, aby jagody chwyciły się i nie unosiły się na powierzchni. Następnie wyjmij formę z zamrażarki i wlej resztę przyszłej galaretki na wierzch i wyślij do lodówki na co najmniej pięć godzin, a najlepiej na noc.
Krok 15:
Po upływie określonego czasu wyjmij sernik z lodówki, aby sernik można było łatwo wyjąć z formy, konieczne jest podgrzanie jego krawędzi suszarką do włosów. To wszystko, pyszny sernik truskawkowy jest gotowy, smacznego!
moje uwagi do przepisu-Zajęło mi trochę więcej truskawek, około 600 gramów, ale to dlatego, że położyłem połówki truskawek na krawędzi formy. Chcę podzielić się tym, jak zrobiłem sok truskawkowy - miałem mrożone domowe truskawki puree z cukrem, zalałem je wrzącą wodą, odstawiłem na 15 minut i przecedziłem przez sito, okazało się, że jest to bardzo aromatyczny i naturalny sok. Jeśli chodzi o sam sernik-jest bardzo smaczny, nie można go opisać słowami, trzeba go spróbować! u nas bardzo szybko zniknął z lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g