Sernik truskawkowy bez pieczenia

najdelikatniejszy sernik z twarogu i świeżych truskawek. Ten sernik po prostu rozpływa się w ustach. Połączenie bitej śmietany, twarogu, świeżych truskawek nie pozostawi nikogo obojętnym, oprócz wszystkiego aromatyczna galaretka z naturalnego soku truskawkowego i baza kruchych ciastek to po prostu idealny deser!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 1-7 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 43 % 23 g
węglowodany 42 % 22 g
318 kcal
IG: 18 / 45 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Namocz 18 gramów żelatyny (do nadzienia) w 100 ml zimnej wody i pozostaw na godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    10 gramów żelatyny (w przypadku galaretki) wlej 250 ml soku truskawkowego. Lepiej jest użyć naturalnego soku truskawkowego, więc będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Pozostaw też na godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby uzyskać bazę, zmiel 300 gramów kruchego ciasta w dowolny sposób. Zrobiłam to w blenderze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinna uzyskać jednorodną, luźną masę, dodać do niej 80 g stopionego i schłodzonego masła do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj, aż będzie mokra.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść powstałą masę w dzielonej formie (mam formę o średnicy 21 cm, możesz wziąć formę o większej średnicy, ale wtedy sernik okaże się niższy) i dobrze ubij. Wstępnie nasmaruj formę olejem roślinnym, aby sernik był łatwiejszy do usunięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij śmietanę z cukrem na stabilne szczyty. Aby dobrze ubić śmietanę, muszą mieć zawartość tłuszczu od 33%, muszą być również dobrze schłodzone, wkładam śmietanę, trzepaczki miksera i miskę, w której ubijam w zamrażarce na 20 minut. Następnie wlewam śmietanę do głębokiej miski i zaczynam ubijać stopniowo dodając cukier, musisz delikatnie ubijać, nie tworząc rozprysków, 4-5 minut, nie przesadzaj, w przeciwnym razie otrzymasz olej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj twarożek do śmietany, delikatnie i dokładnie wymieszaj szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Truskawki wybierz słodkie i aromatyczne. Opłucz truskawki, lepiej umyć je ogonami,w przeciwnym razie (jeśli oderwiesz ogony przed umyciem), nabierze wody i stanie się wodnisty i bez smaku. Po spłukaniu oderwij kucyki. Najpiękniejsze jagody Zostaw do dekoracji powierzchni sernika-około 250 g, pokrój pozostałe truskawki na małe kawałki. Największy przeciąłem na pół i położyłem na krawędzi formy, jak na zdjęciu. Ale to jest opcjonalne

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podgrzej spuchniętą żelatynę, aż żelatyna się rozpuści, ale nie zagotuje, ostudź, a następnie dodaj do masy twarogowej, dokładnie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj pokrojone truskawki. Delikatnie wymieszaj, aby kawałki truskawek były równomiernie rozłożone w masie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś masę do formy, spłaszcz. Wyślij do zamrażarki na 10 minut. Jest to konieczne, aby truskawki nie tonęły w masie, gdy układasz je na powierzchni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odstawione truskawki pokrój w cienkie plasterki i ułóż na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Sok truskawkowy z żelatyną podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści, nie gotować tylko podgrzać. Ostudzić i delikatnie łyżką wlać część soku z żelatyną na truskawki. Wyślij do zamrażarki na 10-15 minut, aby jagody chwyciły się i nie unosiły się na powierzchni. Następnie wyjmij formę z zamrażarki i wlej resztę przyszłej galaretki na wierzch i wyślij do lodówki na co najmniej pięć godzin, a najlepiej na noc.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po upływie określonego czasu wyjmij sernik z lodówki, aby sernik można było łatwo wyjąć z formy, konieczne jest podgrzanie jego krawędzi suszarką do włosów. To wszystko, pyszny sernik truskawkowy jest gotowy, smacznego!

moje uwagi do przepisu-Zajęło mi trochę więcej truskawek, około 600 gramów, ale to dlatego, że położyłem połówki truskawek na krawędzi formy. Chcę podzielić się tym, jak zrobiłem sok truskawkowy - miałem mrożone domowe truskawki puree z cukrem, zalałem je wrzącą wodą, odstawiłem na 15 minut i przecedziłem przez sito, okazało się, że jest to bardzo aromatyczny i naturalny sok. Jeśli chodzi o sam sernik-jest bardzo smaczny, nie można go opisać słowami, trzeba go spróbować!  u nas bardzo szybko zniknął z lodówki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy