skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić marmoladę owocową? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolny sok-zarówno zakupiony, jak i przygotowany w domu. Smak może być absolutnie dowolny. Dostosuj ilość cukru w zależności od słodyczy użytego soku.
Krok 2:
Wlej sok do odpowiedniego naczynia do gotowania. Wlej żelatynę do soku, dobrze wymieszaj i pozostaw na 20 minut do spęcznienia.
Krok 3:
Tak wygląda spuchnięta żelatyna.
Krok 4:
Umieść garnek z sokiem na kuchence na małym ogniu.
Krok 5:
Gotuj sok, ciągle mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Cukier dodałem na tym etapie, próbując gotowego produktu. Tutaj spójrz według własnych upodobań. W ciepłym soku cukier szybko się rozpuści.
Krok 6:
Wlej lekko schłodzony sok do foremek. Wygodnie jest to zrobić za pomocą naczyń z dziobkiem. Możesz wziąć silikonowe foremki, foremki do lodu lub zwykłe naczynia z płaskim dnem. Następnie gotową warstwę należy po prostu pokroić.
Krok 7:
Z mojej liczby produktów wyszła taka forma i miska o średnicy 20 cm z warstwą 2 cm.
Krok 8:
Aby usunąć piankę z powierzchni Marmolady, osusz ją ręcznikiem papierowym.
Krok 9:
Wyjmij formy z marmoladą do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej na całą noc.
Krok 10:
Wyjmij zamrożoną marmoladę z formy.
Krok 11:
Jeśli chcesz, możesz zawinąć go w cukier, wtedy Marmolada okaże się zupełnie jak sklep, ale mój cukier zaczął się topić, więc go zmyłem. Smacznego!
do zrobienia tej Marmolady użyłem gotowego soku grejpfrutowego, ale możesz wziąć absolutnie każdy, nawet kompot będzie działał! Okaże się bardzo pięknie, jeśli sok jest bez miąższu, wtedy Marmolady okażą się przezroczyste. Sok można również wziąć naturalny, wykonany przez siebie. Następnie ilość cukru będzie musiała być dostosowana do smaku. Ponieważ mój sok jest cytrusowy, nie dodałem soku z cytryny. Jeśli wybierzesz bardziej neutralne smaki, dodaj je, dzięki czemu Marmolada będzie lekko kwaśna. Jeśli sok, z którego robisz marmoladę, nie ma wyraźnego koloru, dodaj barwnik spożywczy, to świetna zabawa! Jeśli marmolada jest trudna do wyjęcia z formy, zanurz ją na kilka sekund w gorącej wodzie.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g