skład / składniki
metoda gotowania
zacznijmy gotować:
- zmiel twaróg przez sito, a następnie dodaj do niego śmietanę i cukier, ubij blenderem;
- włóż żelatynę do kubka, napełnij zimną wodą, pozostaw na 5-10 minut do pęcznienia;
- obieramy owoce, kroimy: banana w plasterki (banan należy natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniał), pomarańczę w kostkę, kiwi-część w cienkie plasterki, a część w kostkę;
- rozpuść spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej przez 10-15 sekund, wlej do masy twarogowej, ubij blenderem;
- włóż kostkę pomarańczy i kiwi do powstałej bujnej białej masy, delikatnie wymieszaj;
- wlej zawartość do silikonowej formy, rozłóż koła bananowe na powierzchni;
- wysyłamy deser do lodówki na 2 godziny w celu zestalenia, po czym obracamy formę na płaskie naczynie, dzięki czemu warstwa bananowa posłuży jako podstawa deseru;
- zetrzyj schłodzoną czekoladę, udekoruj deserem i udekoruj pozostałym kiwi na obwodzie.
ciesz się zabawą!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g