skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz przygotować dzieloną formę do ciasta. Owijamy go ze wszystkich stron folią spożywczą, aby zapobiec kontaktowi metalu i składników mlecznych, w przeciwnym razie smak zostanie zniekształcony.
gotowy deser będzie dwuwarstwowy. Przede wszystkim zajmiemy się białą warstwą. Moczyć arkusze żelatyny( lub proszku) - połowę określonej ilości - w połowie gotowanego mleka w temperaturze pokojowej i pozostawić do pęcznienia. Następnie rozpuść powstałą masę w łaźni wodnej, aż ziarna całkowicie się rozpuszczą, zapobiegając gotowaniu. Można to zrobić za pomocą kuchenki mikrofalowej, podgrzewając mieszaninę co 30 sekund na średniej mocy z obowiązkowym mieszaniem. Z reguły proces trwa około dwóch minut.
w głębokiej misce wymieszaj połowę śmietany i śmietany. Ubij wszystko mikserem z dużą prędkością w bujną pianę, stopniowo dodając granulowany cukier (połowę), dokładnie wymieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Do pełnego mieszania wystarczą 2 minuty. Następnie zmniejsz prędkość do minimum i dodaj mleko z żelatyną, mieszaj przez kolejną minutę. Wlej białą warstwę do przygotowanej formy, wstrząśnij, aby wszystkie pęcherzyki powietrza wyszły, a deser nie zawierał pustek i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby wlać warstwę czekolady.
ciasto czekoladowe jest również przygotowywane, z zastrzeżeniem, że w osobnym pojemniku należy wymieszać granulowany cukier i kakao. Jeśli nie zostanie to zrobione, lekki proszek rozproszy się we wszystkich kierunkach podczas próby ugniatania w masę. Następnie ubij również pozostałą śmietanę i śmietanę, wlewając cukier czekoladowy i wlewając mleko żelatynowe. Wlać mieszaninę na białą warstwę, jeśli jest już zamrożona, wstrząsnąć i przykryć folią spożywczą, wysłać na zimno na 2-3 godziny.
ostrożnie uwalniamy przyszłe ciasta z formy, kroimy ostrym cienkim nożem i podajemy, dekorując wiórami z białej czekolady.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g