ciasto z ptasiego mleka w domu

niesamowity deser - pamiętaj, aby ugotować dla krewnych! Ptasie mleko w domu to lekki, przewiewny deser, który spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ta słodycz jest smaczniejsza i bardziej pożywna niż zwykła galaretka, ma delikatniejszą, bardziej piankową strukturę i zaspokoi pragnienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wszystkie składniki są proste i dostępne, a proces gotowania nie jest zbyt skomplikowany.
☺ModnicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 44 % 14 g
226 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 50 min

najpierw musisz przygotować dzieloną formę do ciasta. Owijamy go ze wszystkich stron folią spożywczą, aby zapobiec kontaktowi metalu i składników mlecznych, w przeciwnym razie smak zostanie zniekształcony.

gotowy deser będzie dwuwarstwowy. Przede wszystkim zajmiemy się białą warstwą. Moczyć arkusze żelatyny( lub proszku) - połowę określonej ilości - w połowie gotowanego mleka w temperaturze pokojowej i pozostawić do pęcznienia. Następnie rozpuść powstałą masę w łaźni wodnej, aż ziarna całkowicie się rozpuszczą, zapobiegając gotowaniu. Można to zrobić za pomocą kuchenki mikrofalowej, podgrzewając mieszaninę co 30 sekund na średniej mocy z obowiązkowym mieszaniem. Z reguły proces trwa około dwóch minut.

w głębokiej misce wymieszaj połowę śmietany i śmietany. Ubij wszystko mikserem z dużą prędkością w bujną pianę, stopniowo dodając granulowany cukier (połowę), dokładnie wymieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Do pełnego mieszania wystarczą 2 minuty. Następnie zmniejsz prędkość do minimum i dodaj mleko z żelatyną, mieszaj przez kolejną minutę. Wlej białą warstwę do przygotowanej formy, wstrząśnij, aby wszystkie pęcherzyki powietrza wyszły, a deser nie zawierał pustek i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby wlać warstwę czekolady.

ciasto czekoladowe jest również przygotowywane, z zastrzeżeniem, że w osobnym pojemniku należy wymieszać granulowany cukier i kakao. Jeśli nie zostanie to zrobione, lekki proszek rozproszy się we wszystkich kierunkach podczas próby ugniatania w masę. Następnie ubij również pozostałą śmietanę i śmietanę, wlewając cukier czekoladowy i wlewając mleko żelatynowe. Wlać mieszaninę na białą warstwę, jeśli jest już zamrożona, wstrząsnąć i przykryć folią spożywczą, wysłać na zimno na 2-3 godziny.

ostrożnie uwalniamy przyszłe ciasta z formy, kroimy ostrym cienkim nożem i podajemy, dekorując wiórami z białej czekolady.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy