skład / składniki
metoda gotowania
najpierw gotujemy zgodnie z instrukcjami na torebkach galaretki w 3 różnych kolorach (na przykład żółta cytryna, czerwona truskawka i zielona z kiwi). Po 5-6 godzinach upewnimy się, że kolorowa galaretka bezpiecznie zamarzła, a dopiero potem przechodzimy do następnego etapu. Bierzemy bezbarwną żelatynę, moczymy w pół szklanki ciepłej wody przez 10 minut, a następnie ostrożnie rozpuszczamy ją w łaźni wodnej. Ubij śmietanę z cukrem mikserem, dodaj wanilinę. Następnie bardzo ostrożnie, cienkim strumieniem, wlej rozpuszczoną żelatynę do śmietany, kontynuując ubijanie.
teraz nadszedł czas, aby zaangażować dzieci w ten proces: zaczyna się zabawa! Musisz rozbić ciasteczka na kawałki, pokroić galaretkę (w kostkę lub jak się okaże), a następnie wrzucić ciasteczka i galaretki do formy na przyszłe ciasto, wyłożonej od wewnątrz folią spożywczą. Wypełnij każdą warstwę kwaśną śmietaną na wierzchu i tak dalej, aż skończy się galaretka. Ostatnią warstwę ciasta układamy ciasteczkami, a następnie przenosimy nasze arcydzieło do lodówki i tam zostawiamy.
jutro ciasto będzie gotowe! Pozostaje tylko odwrócić go, zdjąć folię i pokroić na kawałki. Na białym kwaśnym tle pojawi się kolorowa mozaika kawałków galaretki i ciastek ułożonych w artystyczny bałagan. Ciasto Mozaika & nbsp;zrobi furorę na każdej imprezie dla dzieci!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Ciasteczka biszkoptowe - 378 kcal/100g