ciasto z kruchymi ciastami i skondensowanym mlekiem

Chcesz zaskoczyć rodzinę? Przygotuj delikatne ciasto na herbatę! Ciasto z kruchymi ciastami i skondensowanym mlekiem, uzupełnione delikatnym kremowym musem i polane lustrzanym lukrem-marzenie słodyczy! Nie musisz długo się zastanawiać i odkładać dnia gotowania w długiej szufladzie. Przepis nie jest skomplikowany, wszystko jest o wiele łatwiejsze niż się wydaje! Do gotowania potrzebujesz rozłącznego pierścienia kulinarnego o średnicy 18 centymetrów lub rozłącznej formy, a raczej boku.
AneczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 30 % 19 g
węglowodany 60 % 38 g
338 kcal
IG: 18 / 26 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 23 h

1. Włóż żelatynę do miski, zalej niewielką ilością zimnej wody.

2. Wlej cukier do rondla, wlej tutaj syrop glukozowy. Wysyłamy patelnię do ognia, podgrzewamy do 100-103 stopni.

3. Następnie zdejmij patelnię z ognia, wlej mleko do słodkiej masy, szybko wymieszaj.

4. Drobno posiekaj czekoladę nożem, włóż do mieszanki mlecznej. Czekoladę można również zetrzeć po przytrzymaniu w zamrażarce przez 15-20 minut.

5. Żelatynę rozprowadzamy w gorącej słodkiej masie czekoladowo-mlecznej, mieszamy, aby całkowicie się rozpuściła. Na tym etapie dodajemy również barwnik.

6. Ubij lukier za pomocą blendera zanurzeniowego, ale bardzo ostrożnie, aby dostać się do niego jak najmniej pęcherzyków powietrza. W przeciwnym razie bąbelki zepsują glazurę, nie będzie ona gładka jak lustro.

7. Schłodzić glazurę do temperatury pokojowej, przykryć folią spożywczą w kontakcie (tak, aby folia przylegała do glazury). Wysyłamy do lodówki na noc.

8. Wlej żelatynę do małej miski, napełnij lodowatą wodą. Rozłóż ser śmietankowy w osobnym pojemniku.

9. Wlej cukier i skrobię do rondla, wymieszaj. Tutaj rozbijamy jaja kurze i rozprowadzamy śmietanę. Pocieramy trzepaczką, aż będzie gładka.

10. Wysyłamy patelnię do ognia, podgrzewamy stale mieszając, trzymamy w ogniu, aż zgęstnieje. Następnie dodaj tutaj spuchniętą żelatynę, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

11. Ubij ser śmietankowy mikserem i dodaj do kremu. Mieszać.

12. Wlej dobrze schłodzoną śmietanę do wysokiej miski, ubij mikserem przy minimalnej mocy do miękkich szczytów. Bitą śmietanę rozprowadzamy w częściach do musu, za każdym razem ubijając mikserem na minimalnej mocy.

13. Gotowane mleko skondensowane rozprowadzamy w misce, dodajemy do niego zmiękczone masło, ubijamy do uzyskania gładkości.

14. Posmaruj ciasta powstałym kremem, Zbierz ciasto. Następnie ustawiamy żądaną średnicę dzielonego pierścienia do gotowania (powinna być o 1-2 centymetry większa niż średnica ciast piaskowych). Na Zewnątrz owijamy pierścień folią, aby uniknąć wycieku.

15. Rozłóż ciasta pokryte skondensowanym mlekiem w pierścieniu, napełnij musem. Kruche ciasto powinno całkowicie utonąć w musie. Wysyłamy ciasto do lodówki na noc.

16. A rano podgrzewamy lustrzaną glazurę do jej temperatury roboczej, a mianowicie do 35 stopni. Ciasto uwalniamy z pierścienia, nierówności wygładzamy szpatułką lub rękami.

17. Wlać przygotowane ciasto lukrem. Należy to zrobić, instalując ciasto na ruszcie i instalując tacę pod spodem, aby nadmiar glazury spływał na nią. Glazura szybko twardnieje na schłodzonym musie.

Udekoruj ciasto do smaku. Alternatywnie możesz ozdobić bitą śmietaną, układając małe bezy za pomocą torby do gotowania i Dyszy gwiazdkowej.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Ciastka piaskowe - 318   kcal/100g

Podobne przepisy