skład / składniki
metoda gotowania
1. Okonie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z łusek po uprzednim zalaniu ryby wrzącą wodą, co znacznie upraszcza proces czyszczenia. Za pomocą ostrego noża przecinamy brzuch, ostrożnie usuwamy wnętrze. Usuwamy również skrzela, ponownie myjemy tusze pod bieżącą wodą. Odcinamy głowy i ogony.
2. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. W międzyczasie obieramy marchewki, myjemy. Obierz również cebulę, nie siekaj. We wrzącej wodzie rozprowadzamy marchewki, całą cebulę i kilka liści laurowych. Gotuj przez 5 minut, a następnie rozłóż głowy ryb. Na tym etapie solimy bulion do smaku, dodajemy również świeżo zmielony ziele angielskie.
3. Gotuj bulion na małym ogniu przez 15 minut. Nie warto trawić bulionu, ponieważ pozwala mu się gwałtownie gotować, co przyczynia się do zmętnienia płynu, co wpłynie na ogólny wygląd gotowego dania. Gotowy bulion filtrujemy przez drobne sito, można go również przecedzić przez gazę złożoną w kilku warstwach.
4. Pozostaw szklankę bulionu, aby rozpuścić w niej żelatynę, a resztę odcedzonego bulionu wlej do rondla i wróć do ognia. Gdy bulion się zagotuje, włóż do niego rybę, gotuj na małym ogniu przez pół godziny. W osobnym pojemniku ugotuj jajka na twardo.
5. Żelatynę zalać pozostałym bulionem, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ugotowane okonie usuwamy, ostrożnie dzielimy mięso na kawałki. Gotowane jajka kroimy w plasterki. Pokrój marchewki na talerze wzdłuż. Rozłóż jajko, kilka płytek marchewki na dnie foremek. Umyj pietruszkę, posiekaj, rozłóż na marchewce. Następnie układamy ryby w foremkach.
6. Bulion łączymy z rozpuszczoną żelatyną, wlewamy do foremek, wysyłamy do lodówki na 7-8 godzin, można na noc. Bardzo wygodne jest używanie silikonowych form, z których łatwo jest usunąć gotowe galaretki. Po upływie określonego czasu ostrożnie obróć galaretkę na płaskie naczynie do serwowania, w razie potrzeby możesz umieścić liść sałaty pod spodem i udekorować świeżą pietruszką.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Okoń morski wędzony na gorąco - 175 kcal/100g
- Okoń morski gotowany - 112 kcal/100g
- Okoń morski świeży - 117 kcal/100g
- Okoń morski duszony - 120 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 180 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 103 kcal/100g
- Okoń rzeczny - 109 kcal/100g
- Okoń rzeczny świeży - 82 kcal/100g
- Okoń rzeczny nadziewany - 130 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g