Cukierki Ptasie mleko na skondensowanym mleku i maśle

pyszne cukierki sufletowe, bardzo proste w przygotowaniu! Spróbować)
OlgaHiiriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 30 % 21 g
węglowodany 61 % 43 g
386 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj żelatynę i cukier, dodaj wodę, rozpal mały ogień, rozpuść cukier w wodzie z żelatyną. Pamiętaj, że nie możesz gotować żelatyny, więc lekko podgrzewaj wodę! Odstawiamy wodę z cukrem i żelatyną do ostygnięcia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij masło, stopniowo dodając mleko skondensowane. Ostrożnie, olej można zabić, więc olej nie musi być ubijany przez bardzo długi czas.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij proteiny w gęstą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuuj ubijanie białek, stopniowo wlewając schłodzoną żelatynę cienkim strumieniem, a następnie dodaj ubite masło ze skondensowanym mlekiem do masy, ubij ponownie, aż będzie gładkie. Włóż powstałą masę do formy. Jeśli masz foremki do cukierków, możesz wlać do nich masę, a następnie natychmiast otrzymasz okrągłe małe cukierki. Wstawiamy formę na zimno (wkładam do lodówki na 3 godziny)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpuść czekoladę i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój zamrożony suflet na porcje. Jeśli wlałeś cukierki do foremek, możesz pominąć ten krok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zanurz kawałki w rozpuszczonej czekoladzie, połóż na talerzu i pozwól cukierkom stwardnieć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy