truskawki w jogurcie z białą czekoladą

Szybki, łatwy, efektowny, niedrogi, pyszny. Deser jest bardzo lekki, letni.Smak świeżych truskawek, białej czekolady i jogurtu daje po prostu doskonałe połączenie. Będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego stołu lub spektakularnego prezentu w pudełku prezentowym. To świetny pomysł na każdą okazję!!!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 62 % 24 g
202 kcal
IG: 13 / 4 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki, których będziemy potrzebować. Dla wygody Drewniana dostochka została pokryta folią spożywczą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czekolada topiona w łaźni parowej. Lub możesz nie przegrzać w kuchence mikrofalowej (krótkimi impulsami)!!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Jeśli granulowany 8 gr. żelatynę namoczyć w 40 ml.zimnej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wytrzyj truskawki do sucha serwetką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do rozpuszczonej czekolady dodaj spuchniętą żelatynę. Jeśli masz granulowany, dosłownie 5-6 sekund rozpuść w kuchence mikrofalowej. A grecki jogurt (lub tłusta śmietana) płynny jogurt lub płynna śmietana nie będą działać! I wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do smaku i pożądania dodaj cukier puder. Moje truskawki były kwaśne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I tak samo, jeśli chcesz, dodaj dwutlenek tytanu. Aby usunąć zażółcenie i nadać gęstość glazury.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli utworzyły się pęcherzyki powietrza, glazurę można przepuścić przez sito.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I przejdź do glazury. Konsystencja glazury powinna być dość gęsta. Praktycznie nie powinien przyklejać się do jagód. Warstwa będzie grubsza-deser będzie bardziej apetyczny. I okresowo wysyłamy dostochkę do lodówki, aby glazura zamarzła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Etapami zabarwiłem lukier suchym barwnikiem spożywczym. Tutaj do woli. I dosłownie wybrałem każdy odcień na łyżkę stołową do dekoracji. To też jest opcjonalne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I udekoruj, jak życzy sobie Twoja wyobraźnia. Ozdobiłem tylko paskami. A na koniec wkładamy wszystko do lodówki na 5-10 minut, aby całkowicie zestalić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    To wszystko, deser jest gotowy, oto takie piękno!!! Przenieś na piękne danie i możesz je podać!!!

do przepisu potrzebujesz minimum czasu, tylko 5 składników i dobrego nastroju!!! A także można go przygotować w kręgu rodzinnym z dziećmi.
jedynym minusem tego deser jest krótki okres przydatności do spożycia. Nie dłużej niż dwa dni.
mam nadzieję, że przepis Ci się spodoba, tak jak ja:)
smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy