kremowy deser Ptasie mleko na jogurcie

przewiewna galaretka jogurtowa z polewą czekoladową. Od dawna udowodniono, że dla dobrego stanu kości i chrząstki konieczne jest po prostu stosowanie produktów żelujących, które zawierają żelatynę, AGAG-agar lub pektynę. Dlatego staram się częściej przygotowywać różne desery na żelatynie. Jogurt na deser lepiej jest wziąć grubszy (od 3% i więcej).
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 69 % 29 g
203 kcal
IG: 3 / 7 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę zalać zimnym mlekiem i pozostawić do spęcznienia przez 15-20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuścić żelatynę na małym ogniu, aż się rozpuści, ale nie doprowadzić do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj jogurt, cukier i wanilinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubijaj, aż cukier się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać stopioną żelatynę. Ubijaj przez kolejne 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej masę do misek i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aż całkowicie stwardnieje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej rozpuszczoną czekoladę na zestalony krem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy