Sernik z kiwi

Przygotuj orzeźwiający sernik bez odrobiny mąki! Sernik z kiwi-cudowny przysmak! Ten przepis jest dość niezwykły. Ponieważ podstawa sernika jest przygotowywana bez mąki i bez ciastek, a z daktyli smak jest bardzo interesujący i niezwykły. Sernik ma wyraźny szlachetny orzechowy smak. Orzechy nerkowca należy najpierw namoczyć, najlepiej przez noc. Ilość składników jest obliczana dla formy o średnicy 25 centymetrów.
danelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 56 % 29 g
węglowodany 27 % 14 g
322 kcal
IG: 31 / 31 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h

1. Włóż daktyle do miski, zalej gorącą wodą. Pozostaw na pół godziny, aby zmiękły daktyle.

2. Po określonym czasie zmiel daty w blenderze. Jeśli były w nich kości, należy je najpierw wyczyścić.

3. Następnie dodaj migdały i płatki kokosowe do powstałej masy, Kontynuuj mielenie.

4. W rezultacie gotowa masa powinna stać się lepka. Orzechy nie muszą być mielone na proszek. Kawałki posiekanych migdałów są mile widziane.

5. Dno dzielonej formy wykładamy pergaminem, kładziemy na nim powstałą masę. Rozłóż ręce równą warstwą. Dobrze ubijamy.

6. Wysyłamy formę z podstawą do lodówki, a tymczasem kontynuujemy gotowanie.

7. Orzechy nerkowca należy najpierw namoczyć w wodzie i pozostawić na noc. I już tuż przed przygotowaniem białej warstwy spuść z nich wodę. Ponownie umyj orzechy nerkowca w czystej wodzie.

8. Włóż orzechy nerkowca do miski blendera, zmiel na pastowatą konsystencję.

9. Następnie wysyłamy tutaj pozostałe składniki: ser śmietankowy, syrop klonowy i wanilię. Ubijaj przez kilka minut z małą prędkością.

10. Na samym końcu dodaj olej kokosowy, ponownie ubij. Okazuje się, że delikatna kremowa masa.

11. Rozłóż powstałą masę na podstawie, wyrównaj. Zwracamy kształt z powrotem do zamrażarki na pół godziny.

12. Obierz kiwi. Dwa owoce zostawiamy, a resztę kroimy w kostkę. Pokrój kiwi w misce blendera. Tutaj wlej większość wody (100 ml). Posiekaj kiwi, aż będzie gładkie.

13. Wlej żelatynę do miski, podgrzej pozostałą wodę w kuchence mikrofalowej. Wlej żelatynę, pozwól jej całkowicie się rozpuścić.

14. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę do pojemnika z pokruszonymi kiwi, wymieszaj. Wynikową masę wylewamy na białą warstwę sernika.

15. Pozostałe całe kiwi kroimy w plasterki. Rozłóż je na powierzchni sernika. Wysyłamy do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje. Przez około 2-3 godziny.

16. Gotowy sernik wyjmujemy z zamrażarki, bardzo ostrożnie wykonujemy nożem wzdłuż boków formy. Następnie ostrożnie wyjmij smakołyk.

kroimy na porcje i podajemy. Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g
  • Olej kokosowy - 925   kcal/100g

Podobne przepisy