skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż daktyle do miski, zalej gorącą wodą. Pozostaw na pół godziny, aby zmiękły daktyle.
2. Po określonym czasie zmiel daty w blenderze. Jeśli były w nich kości, należy je najpierw wyczyścić.
3. Następnie dodaj migdały i płatki kokosowe do powstałej masy, Kontynuuj mielenie.
4. W rezultacie gotowa masa powinna stać się lepka. Orzechy nie muszą być mielone na proszek. Kawałki posiekanych migdałów są mile widziane.
5. Dno dzielonej formy wykładamy pergaminem, kładziemy na nim powstałą masę. Rozłóż ręce równą warstwą. Dobrze ubijamy.
6. Wysyłamy formę z podstawą do lodówki, a tymczasem kontynuujemy gotowanie.
7. Orzechy nerkowca należy najpierw namoczyć w wodzie i pozostawić na noc. I już tuż przed przygotowaniem białej warstwy spuść z nich wodę. Ponownie umyj orzechy nerkowca w czystej wodzie.
8. Włóż orzechy nerkowca do miski blendera, zmiel na pastowatą konsystencję.
9. Następnie wysyłamy tutaj pozostałe składniki: ser śmietankowy, syrop klonowy i wanilię. Ubijaj przez kilka minut z małą prędkością.
10. Na samym końcu dodaj olej kokosowy, ponownie ubij. Okazuje się, że delikatna kremowa masa.
11. Rozłóż powstałą masę na podstawie, wyrównaj. Zwracamy kształt z powrotem do zamrażarki na pół godziny.
12. Obierz kiwi. Dwa owoce zostawiamy, a resztę kroimy w kostkę. Pokrój kiwi w misce blendera. Tutaj wlej większość wody (100 ml). Posiekaj kiwi, aż będzie gładkie.
13. Wlej żelatynę do miski, podgrzej pozostałą wodę w kuchence mikrofalowej. Wlej żelatynę, pozwól jej całkowicie się rozpuścić.
14. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę do pojemnika z pokruszonymi kiwi, wymieszaj. Wynikową masę wylewamy na białą warstwę sernika.
15. Pozostałe całe kiwi kroimy w plasterki. Rozłóż je na powierzchni sernika. Wysyłamy do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje. Przez około 2-3 godziny.
16. Gotowy sernik wyjmujemy z zamrażarki, bardzo ostrożnie wykonujemy nożem wzdłuż boków formy. Następnie ostrożnie wyjmij smakołyk.
kroimy na porcje i podajemy. Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Olej kokosowy - 925 kcal/100g