krem do impregnacji ciasta biszkoptowego

ten krem nadaje ciastu biszkoptowemu niezwykły smak-spróbuj! Ostatnio natknąłem się na ten przepis. Myśląc o tym, że jeśli nie zrobię tego teraz, "potem" może wkrótce nadejść, rozpocząłem nowy eksperyment kulinarny. Wynik był po prostu zdumiewający. I tak już pyszny biszkopt stał się... po prostu polizasz palce!
@ rishk@Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 55 % 18 g
172 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

lepiej zacząć od żelatyny. Wlej go do zimnej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i pozostaw na 10 minut. W tym czasie możesz umyć jagody i zmielić je w blenderze.

oddziel żółtka od białek, dodaj trochę wody (łyżkę stołową) i cukier puder do pierwszego. Wymieszaj składniki i rozłóż na nich puree z jagód i ponownie wymieszaj wszystko.

podgrzewamy żelatynę wodą w pojemniku i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Wymieszaj wszystko z masą owocową i wstaw na zimno na kwadrans.

ubij śmietanę i dodaj do niej wyciśnięty sok z cytryny. Wlej białka i ponownie ubij. Połącz ze schłodzonym kremem jagodowym i ponownie ubij. Krem jest gotowy.

pyszne desery!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy