krem do impregnacji ciasta biszkoptowego
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
lepiej zacząć od żelatyny. Wlej go do zimnej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i pozostaw na 10 minut. W tym czasie możesz umyć jagody i zmielić je w blenderze.
oddziel żółtka od białek, dodaj trochę wody (łyżkę stołową) i cukier puder do pierwszego. Wymieszaj składniki i rozłóż na nich puree z jagód i ponownie wymieszaj wszystko.
podgrzewamy żelatynę wodą w pojemniku i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Wymieszaj wszystko z masą owocową i wstaw na zimno na kwadrans.
ubij śmietanę i dodaj do niej wyciśnięty sok z cytryny. Wlej białka i ponownie ubij. Połącz ze schłodzonym kremem jagodowym i ponownie ubij. Krem jest gotowy.
pyszne desery!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g