skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Sambuca jabłkowego? Przygotuj składniki. Jabłko jest słodkie, duże, smaczne, zwłaszcza jeśli deser jest przeznaczony dla dzieci. Lepiej jest używać cukru pudru niż cukru-po ubiciu rozpuści się lepiej i szybciej. W przypadku żywności dla niemowląt nie gotuj syropu z winem. Możesz zastąpić wino sokiem lub świeżymi owocami.
Krok 2:
Pokrój Jabłko na połówki, usuń rdzeń z nasionami i umieść w odpowiednim naczyniu do pieczenia. Piecz jabłko w piekarniku w temperaturze 180°C do miękkości, 20 do 30 minut, w zależności od odmiany i funkcji piekarnika.
Krok 3:
Gdy jabłko ostygnie, zalej żelatynę wodą i pozostaw do spęcznienia na 20 minut.
Krok 4:
Schłodzone pieczone jabłko przetrzyj przez sito.
Krok 5:
Dodaj białko jaja do powstałego puree, dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Wprowadź cukier puder i ubij mikserem, aż będzie puszysty. Podgrzej spuchniętą żelatynę na małym ogniu, aż się rozpuści i bez zatrzymywania ubijania wlej cienkim strumieniem do ubitej masy jabłkowej.
Krok 7:
Wlej gotowy sambuk do foremek, szklanek lub misek i umieść w zimnym miejscu na kilka godzin do zestalenia. Podając foremki z deserem, szybko zanurz je w gorącej wodzie i obracając je, połóż Sambuca na talerzu. Jeśli przygotowałeś deser w szklankach lub miseczkach, podawaj natychmiast w nich.
Krok 8:
Przygotuj syrop. Jak zrobić syrop? Wymieszaj wino gronowe, cukier i wodę. Gotuj syrop, aż zgęstnieje na małym ogniu, a następnie ostudź.
Krok 9:
Wylej gotowy sambuk schłodzonym syropem.
Krok 10:
Deser jest gotowy. Podaj go do stołu. Smacznego!
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g