sambuk jabłkowy

najdelikatniejszy, rozpływa się w ustach, ze zwykłych produktów! Sambuk jabłkowy to deser owocowy przygotowywany na bazie musu jabłkowego i żelatyny. Spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym, zwłaszcza kobietom na diecie, ponieważ sambuk jest niskokaloryczny. Opcja z syropem winnym nadaje się na świąteczny stół.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 23 g
107 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Sambuca jabłkowego? Przygotuj składniki. Jabłko jest słodkie, duże, smaczne, zwłaszcza jeśli deser jest przeznaczony dla dzieci. Lepiej jest używać cukru pudru niż cukru-po ubiciu rozpuści się lepiej i szybciej. W przypadku żywności dla niemowląt nie gotuj syropu z winem. Możesz zastąpić wino sokiem lub świeżymi owocami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój Jabłko na połówki, usuń rdzeń z nasionami i umieść w odpowiednim naczyniu do pieczenia. Piecz jabłko w piekarniku w temperaturze 180°C do miękkości, 20 do 30 minut, w zależności od odmiany i funkcji piekarnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy jabłko ostygnie, zalej żelatynę wodą i pozostaw do spęcznienia na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzone pieczone jabłko przetrzyj przez sito.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj białko jaja do powstałego puree, dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wprowadź cukier puder i ubij mikserem, aż będzie puszysty. Podgrzej spuchniętą żelatynę na małym ogniu, aż się rozpuści i bez zatrzymywania ubijania wlej cienkim strumieniem do ubitej masy jabłkowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gotowy sambuk do foremek, szklanek lub misek i umieść w zimnym miejscu na kilka godzin do zestalenia. Podając foremki z deserem, szybko zanurz je w gorącej wodzie i obracając je, połóż Sambuca na talerzu. Jeśli przygotowałeś deser w szklankach lub miseczkach, podawaj natychmiast w nich.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj syrop. Jak zrobić syrop? Wymieszaj wino gronowe, cukier i wodę. Gotuj syrop, aż zgęstnieje na małym ogniu, a następnie ostudź.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wylej gotowy sambuk schłodzonym syropem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Deser jest gotowy. Podaj go do stołu. Smacznego!

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy