deser galaretkowy z owocami

Piękny, jasny, użyteczny, lekki, dla całej rodziny! Deser galaretkowy z owocami to najprostszy i najtańszy przepis, który jest przygotowywany na soku i żelatynie z kawałkami ulubionych owoców. Okazuje się, że deser jest bardzo piękny i apetyczny, orzeźwiający i przyjemny w smaku. Spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 9 g
42 kcal
IG: 78 / 22 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić deser galaretkowy z owocami? Przygotuj składniki. Sok do tego deseru można wybrać absolutnie dowolny, ale bez miąższu, aby galaretka była przezroczysta. Zestaw owoców może być również zróżnicowany, wziąłem winogrona, mandarynki i kiwi. Dobrze nadają się również jagody, jabłka, gruszki, pomarańcze, brzoskwinie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę napełnij zimną wodą pitną i pozostaw na 15 minut do spęcznienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gdy żelatyna pęcznieje, przygotuj owoce. Umyj winogrona i oderwij je od gałązek. Lepiej, jeśli jest to odmiana bez pestek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kiwi umyj i obierz. Pokrój go na małe kawałki. Ważne! Kiwi i ananasy zawierają substancje, które niszczą żelujące właściwości żelatyny. Dlatego jeśli używasz tych owoców, musisz je poparzyć wrzącą wodą lub dodać więcej żelatyny. Lub całkowicie zastąpić je innymi owocami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mandarynki umyj, obierz i podziel na kliny. Oczyść każdy plasterek z folii. Użyłem mandarynek w puszkach w soku i wziąłem od nich sok owocowy do galaretki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej spuchniętą żelatynę do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Wlej sok owocowy do gorącej żelatyny i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź formę odpowiednią do deseru. Używam dużego prostokątnego silikonu, możesz gotować galaretkę w porcjach, w foremkach, miseczkach lub pięknych szklankach. Włóż część przygotowanych owoców do formy. Napełnij owoce połową mieszanki żelatyny. Wstaw do lodówki na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż pozostałe owoce i zalej pozostałą żelatyną (jeśli zacznie twardnieć, podgrzej ją ponownie). Włóż formę do lodówki, aż całkowicie stwardnieje, około 4-5 godzin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed podaniem Odwróć galaretkę na talerz i podawaj. Smacznego!

galaretka owocowa nie może być zrobiona ze wszystkich owoców. Powodem tego są substancje zwane enzymami proteazowymi. Zapobiegają manifestacji właściwości żelujących żelatyny. Jest ich dużo w takich egzotycznych owocach jak ananas, kiwi, banan, melon i papaja.
ale jest dobra wiadomość: wysokie temperatury niszczą te enzymy, a nawet z wymienionych owoców można zrobić pyszną galaretkę owocową. Dlatego puree lub sok używany jako baza należy gotować przez kilka minut, a plasterki owoców parzyć wrzącą wodą.
ogólnie wszystkie inne owoce i jagody świetnie nadają się do galaretki. Warto tylko zauważyć, że owoce z kwaskowatością zwykle zawierają wystarczającą ilość pektyny (na przykład żurawiny, porzeczek lub jabłek), więc ilość żelatyny na desery na ich bazie można zmniejszyć, a ilość cukru będzie musiała zostać zwiększona.

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy