skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić deser galaretkowy z owocami? Przygotuj składniki. Sok do tego deseru można wybrać absolutnie dowolny, ale bez miąższu, aby galaretka była przezroczysta. Zestaw owoców może być również zróżnicowany, wziąłem winogrona, mandarynki i kiwi. Dobrze nadają się również jagody, jabłka, gruszki, pomarańcze, brzoskwinie.
Krok 2:
Żelatynę napełnij zimną wodą pitną i pozostaw na 15 minut do spęcznienia.
Krok 3:
Podczas gdy żelatyna pęcznieje, przygotuj owoce. Umyj winogrona i oderwij je od gałązek. Lepiej, jeśli jest to odmiana bez pestek.
Krok 4:
Kiwi umyj i obierz. Pokrój go na małe kawałki. Ważne! Kiwi i ananasy zawierają substancje, które niszczą żelujące właściwości żelatyny. Dlatego jeśli używasz tych owoców, musisz je poparzyć wrzącą wodą lub dodać więcej żelatyny. Lub całkowicie zastąpić je innymi owocami.
Krok 5:
Mandarynki umyj, obierz i podziel na kliny. Oczyść każdy plasterek z folii. Użyłem mandarynek w puszkach w soku i wziąłem od nich sok owocowy do galaretki.
Krok 6:
Wlej spuchniętą żelatynę do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Wlej sok owocowy do gorącej żelatyny i wymieszaj.
Krok 7:
Weź formę odpowiednią do deseru. Używam dużego prostokątnego silikonu, możesz gotować galaretkę w porcjach, w foremkach, miseczkach lub pięknych szklankach. Włóż część przygotowanych owoców do formy. Napełnij owoce połową mieszanki żelatyny. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 8:
Następnie ułóż pozostałe owoce i zalej pozostałą żelatyną (jeśli zacznie twardnieć, podgrzej ją ponownie). Włóż formę do lodówki, aż całkowicie stwardnieje, około 4-5 godzin.
Krok 9:
Przed podaniem Odwróć galaretkę na talerz i podawaj. Smacznego!
galaretka owocowa nie może być zrobiona ze wszystkich owoców. Powodem tego są substancje zwane enzymami proteazowymi. Zapobiegają manifestacji właściwości żelujących żelatyny. Jest ich dużo w takich egzotycznych owocach jak ananas, kiwi, banan, melon i papaja.
ale jest dobra wiadomość: wysokie temperatury niszczą te enzymy, a nawet z wymienionych owoców można zrobić pyszną galaretkę owocową. Dlatego puree lub sok używany jako baza należy gotować przez kilka minut, a plasterki owoców parzyć wrzącą wodą.
ogólnie wszystkie inne owoce i jagody świetnie nadają się do galaretki. Warto tylko zauważyć, że owoce z kwaskowatością zwykle zawierają wystarczającą ilość pektyny (na przykład żurawiny, porzeczek lub jabłek), więc ilość żelatyny na desery na ich bazie można zmniejszyć, a ilość cukru będzie musiała zostać zwiększona.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g