ciasto Kropla Deszczu

najbardziej niezwykła japońska uczta z wody! Ciasto kropla deszczu nie jest tradycyjne, zostało wymyślone w Japonii jako alternatywa dla deserów kalorycznych. Z wyglądu bardzo przypomina dużą kroplę wody, smak jest całkowicie neutralny. Podaje się go z syropem klonowym i mąką sojową.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
28 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Kropla Deszczu? Przygotuj jedzenie. Weź wodę mineralną, ale nie gazowaną. Ogólnie rzecz biorąc, odpowiednia jest woda z filtra, najważniejsze jest to, że jest smaczna. Agar-agar nie powinien być zastępowany żelatyną. Po pierwsze, żelatyna nada deserowi specyficzny smak, agar go nie ma. Po drugie, ten deser jest specjalnie stworzony dla wegan, a Agar, w przeciwieństwie do żelatyny, jest pochodzenia roślinnego. Zamiast mąki sojowej wziąłem migdały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Agar-agar napełnij wodą, wymieszaj. Jest praktycznie nierozpuszczalny w zimnej wodzie, w tym celu należy go podgrzać. W tym przepisie agar nie jest pozostawiony do pęcznienia, nie jest krytyczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię z agarem na małym ogniu. Podczas mieszania zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Agar, w przeciwieństwie do żelatyny, nie boi się gotować. Gotuj przez 3-4 minuty. W tym czasie całkowicie się rozpuści. Następnie wyłącz ogrzewanie i lekko ostudź roztwór. Pamiętaj jednak, że Agar zaczyna twardnieć już w 40 stopniach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź jakieś okrągłe naczynia, wtedy ciasto będzie bardzo podobne do kropli. Znalazłem kubek o idealnej powierzchni. Wlej do niego masę. Aby uzyskać ostateczną stabilizację, włóż filiżankę do lodówki. Na tym etapie możesz dodać jagody lub owoce do ciasta. Nie wkładaj ich do zbyt gorącego roztworu, ale nie czekaj na rozpoczęcie krzepnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przed podaniem usmaż mąkę na patelni na złoty kolor. Deser podawany jest z mąką i słodkim syropem klonowym.

bardzo niezwykłe danie! Przed gotowaniem obejrzałem wiele filmów i prawie każdy ma mętną kroplę. To z powodu agaru, mamy go na sprzedaż. Moje ciasto też jest trochę mętne, ale nie krytyczne, osiągnąłem z nim efekt "wow") o smaku i nie ma nic do powiedzenia-woda w postaci galaretki. Ale jednocześnie jest przyjemnie orzeźwiający, a nawet pyszny z syropem klonowym i mąką!

przed dodaniem agaru zwróć uwagę na jego oznaczenie. Liczby na opakowaniu, na przykład 600, 900 lub 1200, wskazują siłę (elastyczność) otrzymanego żelu. Im wyższa ta liczba, tym gęstsza będzie galaretka.
zawsze należy pamiętać, że proporcje agaru-agaru wskazane w przepisie są względne, ponieważ na wynik wpływa nie tylko siła żelu (liczby na opakowaniu), ale także jakość agaru-agaru, a także ilość cukru i kwasu w naczyniu. Aby nie popełnić błędu i uzyskać pożądany wynik, zaleca się wykonanie testu.
aby to zrobić, weź 1 łyżkę gotowego, ale jeszcze nie schłodzonego naczynia i włóż do zamrażarki na 1 minutę. Jeśli galaretka ma pożądaną konsystencję, proporcje są prawidłowo przestrzegane. W przeciwnym razie konieczne jest zagęszczenie lub, przeciwnie, rozcieńczenie naczynia.

Otwarta torba z agarem agarowym może być przechowywana wystarczająco długo, ale przed użyciem należy ją sprawdzić, ponieważ z powodu ekspozycji na światło słoneczne i powietrze agar może stracić swoje właściwości żelujące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g
  • Mąka sojowa - 291   kcal/100g

Podobne przepisy