Dziś można go spotkać w wielu rodzajach produktów: mleku, jogurtach, makaronach, mrożonych deserach. Produkt otrzymuje się z prażonych ziaren soi poprzez ich mielenie. Kompozycja zawiera białko roślinne, żelazo, witaminy i pierwiastki śladowe niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu. W małych ilościach mąka jest bardzo przydatna. Aktywuje metabolizm tłuszczów, przyspiesza metabolizm, poprawia stan naczyń krwionośnych, stabilizuje poziom cholesterolu.
Najczęściej mąka sojowa znajduje się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|---|
cukier | 7 | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
jaja kurze | 3 | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
skrobia ziemniaczana | 2 | 300 | 1 | 0 | 79.6 |
ocet ryżowy | 2 | 20 | 0 | 0 | 0.5 |
mąka | 2 | 325 | 12 | 1 | 67 |
Jednak nie należy go nadużywać: może powodować alergie i negatywnie wpływać na układ hormonalny. Doświadczone hostessy wiedzą, że przepisy na dania z mąką sojową są różnorodne. Z jego pomocą możesz gotować ciasta, babeczki, pączki, naleśniki. Często jaja kurze są zastępowane tym składnikiem, używane jako zagęszczacz sosu lub sosu. Zastosowanie tego produktu pozwala obniżyć temperaturę i skrócić czas gotowania wyrobów cukierniczych, nadać wypiekom miękkość i lekkość, a także wyeliminować wchłanianie tłuszczu przez ciasto.