japoński deser yomogi Daifuku

tradycyjny japoński deser nadziewany fasolą-spróbuj! Ten deser jest zupełnie nietypowy w smaku, bardzo lepki, słodki. Tradycyjnie w Japonii jest spożywany na święta Nowego Roku. Uważa się, że ten przysmak przynosi szczęście i szczęście. Ale przez resztę roku deser jest również popularny wśród mieszkańców i turystów. Piołun jest używany w deserze w zasadzie, aby nadać słodyczom zielonkawy odcień, można go zastąpić zielonym barwnikiem spożywczym. Chociaż jeśli uda ci się zdobyć japoński piołun, będzie to wspaniałe, ponieważ nadal istnieje pewien szczególny smak.
EvgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 39 g
173 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

ten pyszny japoński deser jest przygotowywany w ten sposób:

1. Świeże liście piołunu są myte.
2. Wodę gotuje się w małym rondlu. Dodaj piołun, gotuj przez 1-2 minuty. Pozostaw liście do ostygnięcia.
3. W międzyczasie przygotowuje się pastę fasolową ANKO i układa kulki na folii. Konieczne jest przygotowanie 12 kulek. Do tego:
- fasola jest myta i wkładana do garnka;
- wlej wodę na wierzch fasoli i zagotuj;
- następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez godzinę, aż fasola będzie miękka;
- gdy woda wyparuje, dodaje się więcej wody-fasolę należy zawsze przykryć wodą;
- z gotowej fasoli spuszcza się bulion do osobnej miski;
- mała garść fasoli jest odkładana na bok, reszta masy fasoli jest wyciskana i przecierana przez sito;
- do puree z fasoli dodaje się cukier i odstawioną całą fasolę, dokładnie miesza;
- powstałą masę gotuje się w rondlu na najmniejszym ogniu przez 10-15 minut, aż nabierze ciemnobrązowego lub bordowego koloru;
- gdy podczas gotowania masa fasoli staje się zbyt gęsta, dodaje się do niej wywar pozostawiony po poprzednim gotowaniu;
- gotowy makaron ANKO pozostawia się do ostygnięcia.
4. Liście piołunu wraz z 3/4 bulionu ubija się blenderem na gładką masę.
5. Przecedzić masę z blendera przez sito do miarki. Dodaj niezbędną część pozostałego wywaru do kubka do znaku 150 ml.
6. W dużej misce nadającej się do kuchenki mikrofalowej miesza się mąkę ryżową, 200 gramów cukru, sól i ocet ryżowy. Dodaj 150 ml wywaru z piołunu przygotowanego wcześniej i ubij trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie.
7. Mochi z ciasta gotuje się w kuchence mikrofalowej przez 8-10 minut na dużej mocy.
8. Wymieszaj skrobię ziemniaczaną i 40 gramów cukru. Posyp część tej mieszanki deską do krojenia, ostrożnie rozłóż gorącą masę - Mochi - z kuchenki mikrofalowej. Na wierzch posyp mieszanką skrobi i cukru.
9. Płaską krawędzią dużego noża wyprostuj mochi na górze, a krawędzie wyprostuj, aby uzyskać prostokątną warstwę.
10. Pokrój mochi na 12 części.
11. Każdą część rozwałkuj i rozłóż na środku nadzienie-kulkę pasty z czerwonej fasoli. Podnieś krawędzie mochi i mocno zaciśnij, posyp zapieczętowane krawędzie mieszanką skrobi i cukru. Odwróć piłkę i połóż na desce do krojenia posypanej mieszanką skrobi i cukru.
12. Gotowe zawinięte Mochi z nadzieniem pokryte są mąką sojową.
13. Podawaj natychmiast na ciepło lub przechowuj do momentu podania mochi w lodówce, przykrytej folią. Taki deser jest przechowywany przez 2-3 dni.
14. Yomogi Daifuku z lodówki przed użyciem podgrzewa się w kuchence mikrofalowej do miękkości.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal / 100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Fasola zielona - 33   kcal/100g
  • Fasola - 33   kcal/100g
  • Piołun - 32   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g
  • Mąka sojowa - 291   kcal/100g

Podobne przepisy