skład / składniki
metoda gotowania
ten pyszny japoński deser jest przygotowywany w ten sposób:
1. Świeże liście piołunu są myte.
2. Wodę gotuje się w małym rondlu. Dodaj piołun, gotuj przez 1-2 minuty. Pozostaw liście do ostygnięcia.
3. W międzyczasie przygotowuje się pastę fasolową ANKO i układa kulki na folii. Konieczne jest przygotowanie 12 kulek. Do tego:
- fasola jest myta i wkładana do garnka;
- wlej wodę na wierzch fasoli i zagotuj;
- następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez godzinę, aż fasola będzie miękka;
- gdy woda wyparuje, dodaje się więcej wody-fasolę należy zawsze przykryć wodą;
- z gotowej fasoli spuszcza się bulion do osobnej miski;
- mała garść fasoli jest odkładana na bok, reszta masy fasoli jest wyciskana i przecierana przez sito;
- do puree z fasoli dodaje się cukier i odstawioną całą fasolę, dokładnie miesza;
- powstałą masę gotuje się w rondlu na najmniejszym ogniu przez 10-15 minut, aż nabierze ciemnobrązowego lub bordowego koloru;
- gdy podczas gotowania masa fasoli staje się zbyt gęsta, dodaje się do niej wywar pozostawiony po poprzednim gotowaniu;
- gotowy makaron ANKO pozostawia się do ostygnięcia.
4. Liście piołunu wraz z 3/4 bulionu ubija się blenderem na gładką masę.
5. Przecedzić masę z blendera przez sito do miarki. Dodaj niezbędną część pozostałego wywaru do kubka do znaku 150 ml.
6. W dużej misce nadającej się do kuchenki mikrofalowej miesza się mąkę ryżową, 200 gramów cukru, sól i ocet ryżowy. Dodaj 150 ml wywaru z piołunu przygotowanego wcześniej i ubij trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie.
7. Mochi z ciasta gotuje się w kuchence mikrofalowej przez 8-10 minut na dużej mocy.
8. Wymieszaj skrobię ziemniaczaną i 40 gramów cukru. Posyp część tej mieszanki deską do krojenia, ostrożnie rozłóż gorącą masę - Mochi - z kuchenki mikrofalowej. Na wierzch posyp mieszanką skrobi i cukru.
9. Płaską krawędzią dużego noża wyprostuj mochi na górze, a krawędzie wyprostuj, aby uzyskać prostokątną warstwę.
10. Pokrój mochi na 12 części.
11. Każdą część rozwałkuj i rozłóż na środku nadzienie-kulkę pasty z czerwonej fasoli. Podnieś krawędzie mochi i mocno zaciśnij, posyp zapieczętowane krawędzie mieszanką skrobi i cukru. Odwróć piłkę i połóż na desce do krojenia posypanej mieszanką skrobi i cukru.
12. Gotowe zawinięte Mochi z nadzieniem pokryte są mąką sojową.
13. Podawaj natychmiast na ciepło lub przechowuj do momentu podania mochi w lodówce, przykrytej folią. Taki deser jest przechowywany przez 2-3 dni.
14. Yomogi Daifuku z lodówki przed użyciem podgrzewa się w kuchence mikrofalowej do miękkości.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal / 100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Fasola zielona - 33 kcal/100g
- Fasola - 33 kcal/100g
- Piołun - 32 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Mąka sojowa - 291 kcal/100g