Barszcz Zielony ze szczawiem i jajami przepiórczymi

pyszna, świeża, obfita zupa ze szczawiu. Przygotuj dla rodziny na lunch! Chcę podzielić się z wami przepisem na zielony barszcz, który uwielbiam gotować. Zupa okazuje się bardzo smaczna-jajka przepiórcze dodają jej trochę niezwykłości. Dzieci uwielbiają je jeść na wiele sposobów i dzięki nim. A ryż dodaje niezwykłości. Spróbuj!
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 25 % 3 g
71 kcal
IG: 67 / 33 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

1. Dodaj żeberka wołowe, czosnek i ziele angielskie do rondla z wodą. Żebra należy najpierw umyć.

2. Doprowadzić do wrzenia i usunąć pianę łyżką cedzakową, a następnie gotować na małym ogniu przez 1,5-2 godziny.

3. Podczas gotowania żeber obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę i myjemy ryż.

4. Dodaj ziemniaki i ryż do garnka, gotuj przez 20 minut. Gotujemy jajka przepiórcze.

5. W międzyczasie pokrój marchewki w plasterki i grubo posiekaj szczaw. Pokrój resztę zieleni: pietruszkę, koperek i zieloną cebulę.

6. Dodaj marchewki do rondla, sól do smaku i gotuj przez 10 minut.

7. Jajka przepiórcze kroimy na kawałki (część jaj należy pozostawić do podania, przecinając na pół).

8. Usuń czosnek z bulionu. Dodaj posiekane jajka, szczaw i zioła.

9. Wyłącz ogień i pozwól barszczowi parzyć się pod pokrywką przez 10 minut.

podawaj ze śmietaną i połówkami jajek!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal / 100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal / 100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g

Podobne przepisy