skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrzności i skrzela. Pokrój rybę na filety, pokrój duże części fileta na kawałki.
2. Napełnij głowy i kości zimną wodą, zagotuj bulion, zmniejsz ciepło i gotuj przez 40 minut.
3. Odcedź bulion. Usuń resztki mięsa z kości, przetrzyj mięso przez sito z powrotem do bulionu.
4. Umyj owoce morza, pokrój drobniej, jeśli są duże.
5. Obierz cebulę, czosnek, marchewkę, chili. Drobno posiekaj.
6. Drobno posiekaj również seler.
7. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek, włóż do niej pokrojone warzywa, smaż przez 5 minut.
8. Dodaj owoce morza do warzyw, gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut.
9. Włóż sos pomidorowy, wlej czerwone wino. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
10. Włóż zawartość patelni do bulionu, podpal, zagotuj.
11. Włóż rybę do gotowanego bulionu, wcześniej zmniejszając ciepło do minimum.
12. Dodaj sól, pieprz, liść laurowy. Gotuj przez 15 minut.
13. Chleb smażyć na złoty kolor, a następnie natrzeć chleb czosnkiem.
14. Rozłóż gęstą i bogatą zupę na głębokich porcjach, połóż kilka kawałków smażonego chleba, posyp natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Okoń morski wędzony na gorąco - 175 kcal/100g
- Okoń morski gotowany - 112 kcal/100g
- Okoń morski świeży - 117 kcal/100g
- Okoń morski duszony - 120 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 180 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 103 kcal/100g
- Okoń rzeczny - 109 kcal/100g
- Okoń rzeczny świeży - 82 kcal/100g
- Okoń rzeczny nadziewany - 130 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Dorady - 112 kcal/100g
- Barabulka - 117 kcal/100g