Zupa rybna Cacciucco

tradycyjna włoska zupa rybna na lunch? To proste! Pyszna zupa, której przepis podzielił się ze mną przyjaciel z Włoch. Rodzina doceniła, a ja byłam po prostu zachwycona. Teraz gotujemy go od czasu do czasu-niezmiennie cieszy się smakiem i aromatem. A oprócz tych zalet jest również bardzo satysfakcjonujący!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 7 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 36 % 5 g
69 kcal
IG: 20 / 80 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrzności i skrzela. Pokrój rybę na filety, pokrój duże części fileta na kawałki.
2. Napełnij głowy i kości zimną wodą, zagotuj bulion, zmniejsz ciepło i gotuj przez 40 minut.
3. Odcedź bulion. Usuń resztki mięsa z kości, przetrzyj mięso przez sito z powrotem do bulionu.
4. Umyj owoce morza, pokrój drobniej, jeśli są duże.
5. Obierz cebulę, czosnek, marchewkę, chili. Drobno posiekaj.
6. Drobno posiekaj również seler.
7. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek, włóż do niej pokrojone warzywa, smaż przez 5 minut.
8. Dodaj owoce morza do warzyw, gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut.
9. Włóż sos pomidorowy, wlej czerwone wino. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
10. Włóż zawartość patelni do bulionu, podpal, zagotuj.
11. Włóż rybę do gotowanego bulionu, wcześniej zmniejszając ciepło do minimum.
12. Dodaj sól, pieprz, liść laurowy. Gotuj przez 15 minut.
13. Chleb smażyć na złoty kolor, a następnie natrzeć chleb czosnkiem.
14. Rozłóż gęstą i bogatą zupę na głębokich porcjach, połóż kilka kawałków smażonego chleba, posyp natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Dorady - 112   kcal/100g
  • Barabulka - 117   kcal/100g

Podobne przepisy