makaron jajeczny z cowpea i cukinią
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Przygotuj warzywa: umyj, odetnij ogony strąków cowpea, łodygę przy pieprzu (usuń również nasiona).
2. Pokrój ogórek i paprykę w paski, cukinię w kostkę, wignę w plastry 5 cm.
3. Ugotuj makaron (bez soli), wrzuć do durszlaka, spłucz.
4. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek i smaż na niej ogórek, paprykę, cukinię i wignę do miękkości (około 10 minut).
5. Teraz zmniejsz ogień do minimum i wlej sos sojowy.
6. Włóż makaron na patelnię, wszystko wymieszaj, trzymaj w ogniu przez kolejne 2-3 minuty. W tym czasie wymieszaj kilka razy.
7. Ułóż gotowe danie na ładnych talerzach, posyp sezamem na wierzchu i podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Makaron jajeczny - 304 kcal/100g
- Cowpea cowpea - 90 kcal/100g