makaron jajeczny z cowpea i cukinią

obfite, apetyczne danie obiadowe inspirowane kuchnią azjatycką. Gotowanie jest proste! Ulubioną opcją podania makaronu jajecznego jest cowpea i sos sojowy. Doskonały jako drugie danie, będzie wspaniałą kolacją-kolorową i pyszną!
AnnageAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 71 % 25 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Przygotuj warzywa: umyj, odetnij ogony strąków cowpea, łodygę przy pieprzu (usuń również nasiona).
2. Pokrój ogórek i paprykę w paski, cukinię w kostkę, wignę w plastry 5 cm.
3. Ugotuj makaron (bez soli), wrzuć do durszlaka, spłucz.
4. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek i smaż na niej ogórek, paprykę, cukinię i wignę do miękkości (około 10 minut).
5. Teraz zmniejsz ogień do minimum i wlej sos sojowy.
6. Włóż makaron na patelnię, wszystko wymieszaj, trzymaj w ogniu przez kolejne 2-3 minuty. W tym czasie wymieszaj kilka razy.
7. Ułóż gotowe danie na ładnych talerzach, posyp sezamem na wierzchu i podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Makaron jajeczny - 304   kcal/100g
  • Cowpea cowpea - 90   kcal/100g

Podobne przepisy