skład / składniki
metoda gotowania
ugotujemy kupaty z wieprzowiny. Oto, co należy zrobić:
1. Moczyć skorupę przez co najmniej godzinę przed gotowaniem.
2. Zmiel mięso i smalec na mięso mielone w maszynce do mięsa.
3. Przygotuj wszystkie przyprawy, posiekaj zioła.
4. Dodaj wszystkie składniki do mięsa mielonego (przyprawy, zioła, mieszankę mięsa i smalcu, cukier i sól, wodę, czosnek) i dokładnie wymieszaj.
5. Wyjmij noże z maszynki do mięsa i zainstaluj specjalną dyszę do kiełbasy.
6. Załóż skorupę na dyszę i zawiąż koniec. Wykonaj kilka nakłuć igłą na końcu jelita, aby wydostało się nadmiar powietrza.
7. Następnie za pomocą maszynki do mięsa uformuj kiełbasę z mięsa mielonego i osłonki. Drugi koniec jelita jest również związany.
8. Z powstałej kiełbasy w równych odległościach (przez skręcenie o 3-4 obroty) uformuj kupaty.
9. Kąpiele są często-często przebijane igłą.
10. Gotuj kupaty we wrzącej wodzie przez 15 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć. Możesz przechowywać zamrożony.
takie kąpiele są dobrze smażone na ogniu lub na patelni-wychodzi pachnące i apetyczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal / 100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g