kupaty wieprzowe na patelni

lubisz kupaty? Przygotuj je w domu-pyszne i pikantne. Lepsze zakupy! Moi domownicy uwielbiają kąpiele, w ciepłym sezonie (i zdarza się, że na zimno) często gotujemy je na świeżym powietrzu. A ponieważ nie ufam sklepowej wersji tego dania mięsnego, jakoś próbowałem zrobić je sam. Okazało się niezwykłe! Rodzina również to doceniła. Więc teraz sami przygotowujemy je w domu. Dzielę się przepisem...
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 12 g
tłuszcze 73 % 35 g
węglowodany 2 % 1 g
364 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

ugotujemy kupaty z wieprzowiny. Oto, co należy zrobić:

1. Moczyć skorupę przez co najmniej godzinę przed gotowaniem.
2. Zmiel mięso i smalec na mięso mielone w maszynce do mięsa.
3. Przygotuj wszystkie przyprawy, posiekaj zioła.
4. Dodaj wszystkie składniki do mięsa mielonego (przyprawy, zioła, mieszankę mięsa i smalcu, cukier i sól, wodę, czosnek) i dokładnie wymieszaj.
5. Wyjmij noże z maszynki do mięsa i zainstaluj specjalną dyszę do kiełbasy.
6. Załóż skorupę na dyszę i zawiąż koniec. Wykonaj kilka nakłuć igłą na końcu jelita, aby wydostało się nadmiar powietrza.
7. Następnie za pomocą maszynki do mięsa uformuj kiełbasę z mięsa mielonego i osłonki. Drugi koniec jelita jest również związany.
8. Z powstałej kiełbasy w równych odległościach (przez skręcenie o 3-4 obroty) uformuj kupaty.
9. Kąpiele są często-często przebijane igłą.
10. Gotuj kupaty we wrzącej wodzie przez 15 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć. Możesz przechowywać zamrożony.

takie kąpiele są dobrze smażone na ogniu lub na patelni-wychodzi pachnące i apetyczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal / 100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy