Puree z korzenia selera
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
aby zrobić puree z korzenia selera, potrzebujesz:
umyj korzeń, obierz i pokrój w średnią kostkę.
wlej wodę do rondla około jednego centymetra od dna, zagotuj.
następnie dodaj korzeń selera i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, pod przykryciem przez około 20-25 minut. Gotowy seler można łatwo przecisnąć łyżką.
z gotowego selera spuść bulion do słoika na dalsze potrzeby kulinarne. I dodaj mleko, sól i pieprz do selera.
teraz musisz zmielić tłuczone ziemniaki blenderem lub zwykłym tłuczkiem do ziemniaków.
do gotowego puree można dodać masło, świeże lub suszone warzywa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g