Puree z korzenia selera

zamiast zwykłego puree ziemniaczanego przygotuj niezwykłe-z selera. Bardzo smaczne, delikatne i niezwykłe tłuczone ziemniaki to wspaniały dodatek do mięsa, ryb lub warzyw. Takie tłuczone ziemniaki są pyszne nawet same w sobie-możesz po prostu dodać do nich masło i cieszyć się smakiem. Bardzo podobał mi się pomysł, więc dzielę się!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 55 % 6 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

aby zrobić puree z korzenia selera, potrzebujesz:

umyj korzeń, obierz i pokrój w średnią kostkę.

wlej wodę do rondla około jednego centymetra od dna, zagotuj.

następnie dodaj korzeń selera i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, pod przykryciem przez około 20-25 minut. Gotowy seler można łatwo przecisnąć łyżką.

z gotowego selera spuść bulion do słoika na dalsze potrzeby kulinarne. I dodaj mleko, sól i pieprz do selera.

teraz musisz zmielić tłuczone ziemniaki blenderem lub zwykłym tłuczkiem do ziemniaków.

do gotowego puree można dodać masło, świeże lub suszone warzywa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy