kompot z moreli i jabłek
skład / składniki
36
porcje:
metoda gotowania
1. Morele i jabłka umyć i ułożyć w trzylitrowych słoikach, wypełniając je w jednej trzeciej. Połóż morele w całości, jabłka można umieścić w całości lub pokroić na ćwiartki, usuwając rdzenie.
2. Zalej słoiki wrzącą wodą do góry. Zrób to ostrożnie i w małych porcjach, aby szkło nie pękło. Przykryj słoiki zalane wrzącą wodą pokrywkami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
3. Odcedź płyn ze słoików do dużego rondla, dodaj cukier i zagotuj.
4. Napełnij słoiki wrzącym syropem - ponownie częściami, aby słoiki nie pękły. Napełnij do góry, po czym słoiki należy zwinąć sterylizowanymi pokrywkami.
5. Owiń słoiki kocem do góry nogami, aż całkowicie ostygną.
kompot jest gotowy i można go przechowywać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g