kompot z moreli i jabłek

pachnący, pyszny i słoneczny kompot! Zamknij kawałek lata na zimę! Prosty przepis na kompot na zimę z moreli i jabłek. Oczywiście można na nim zamknąć kompot z innych owoców i jagód, wystarczy dostosować ilość cukru w zależności od kwasu/słodyczy składników. To proste, a zimą łatwo jest zapamiętać letnie upalne dni po spróbowaniu tego wspaniałego napoju. Liczba składników jest wskazana dla 4 trzylitrowych słoików.
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 23 g
95 kcal
IG: 39 / 0 / 61

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Morele i jabłka umyć i ułożyć w trzylitrowych słoikach, wypełniając je w jednej trzeciej. Połóż morele w całości, jabłka można umieścić w całości lub pokroić na ćwiartki, usuwając rdzenie.
2. Zalej słoiki wrzącą wodą do góry. Zrób to ostrożnie i w małych porcjach, aby szkło nie pękło. Przykryj słoiki zalane wrzącą wodą pokrywkami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
3. Odcedź płyn ze słoików do dużego rondla, dodaj cukier i zagotuj.
4. Napełnij słoiki wrzącym syropem - ponownie częściami, aby słoiki nie pękły. Napełnij do góry, po czym słoiki należy zwinąć sterylizowanymi pokrywkami.
5. Owiń słoiki kocem do góry nogami, aż całkowicie ostygną.

kompot jest gotowy i można go przechowywać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g

Podobne przepisy