skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta i do nadzień. Gotuj kości kurczaka (grzbiety, resztki z przyciętej piersi) przez 1-1,5 godziny, aż będą ugotowane. Mięso na moim zdjęciu jest już ugotowane, ponieważ wcześniej zrobiłem marynatę z ryżem i językiem, a bulion z mięsa (pozostawiając 0,5 szklanki do nadzienia) poszedł na zupę.)
Krok 2:
Gotowanie wieprzowiny: opłucz mięso, zanurz we wrzącej wodzie, ponownie zagotuj, przykryj i gotuj przez 1,5-2 godziny do miękkości. 30 minut przed końcem gotowania możesz dodać marchewkę i cebulę do bulionu, a także liść laurowy i ziarna pieprzu. Musisz posolić wieprzowinę na 10 minut. przed końcem gotowania, aby wieprzowina była bardziej soczysta. Uwaga: kawałek wieprzowiny o wadze 0,5 - 1 kg. musisz gotować 1,5-2 godziny po ugotowaniu. Kawałki wieprzowiny gotuje się przez 40-50 minut.
Krok 3:
Ciasto: wymieszaj mleko z wodą, dodaj mąkę małymi porcjami, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Osobiście, aby uprościć i przyspieszyć ten etap, robię to mikserem.) Następnie ubij jajka, dodaj sól, cukier, Rast. olej. Ponownie dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Uwaga: możesz bezpiecznie dodać 800 gramów mąki na raz, a następnie, jeśli to konieczne, dodać trochę więcej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji - płynnej śmietany. Test wyszedł 4 L.
Krok 4:
Upiecz cienkie naleśniki. Bez oleju! (chociaż spójrz na funkcje swojej patelni). Takie naleśniki należy piec na cichym ogniu, nieco mniej niż przeciętnie, z jednej strony na złoty kolor, az drugiej smażyć dosłownie przez kilka sekund. UWAGA: Jeśli naleśniki pękają, źle się obracają, dodaj trochę więcej mąki. A jeśli ciasto wydaje się gęste, możesz je rozcieńczyć mlekiem lub wodą (tylko trochę przesadzić;))
Krok 5:
Równolegle z pieczeniem naleśników możesz przygotować nadzienie. Obierz całą cebulę, drobno posiekaj i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor. Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
Przekręć gotowe gotowane mięso w maszynce do mięsa z małą dyszą (gorące lub zimne - nie ma znaczenia). Dodaj połowę smażonej cebuli i pół szklanki bulionu do mięsa, dobrze wymieszaj. UWAGA: jeśli mieszanka mięsna wydaje się sucha, musisz dodać trochę więcej bulionu, aby stała się taka... & quot; mokra".)
Krok 7:
Schłodzić gotowe kości/grzbiety kurczaka i oddzielić mięso od kości (lepiej nie używać skóry do nadzienia). Do mięsa dodaj pozostałą smażoną cebulę i bulion, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Po upieczeniu wszystkich naleśników (zwykle mam 44-48 sztuk), przystępujemy do zwijania naleśników. Weź nadzienie mięsne i rozłóż je na smażonej (złotej) stronie naleśnika bliżej krawędzi 1 łyżki.L. zwinąć dwa razy w rurkę, owinąć boczne krawędzie (po lewej i prawej), ale tak, aby nie zachodziły na siebie i zwinąć dalej w rurkę. Zrób to z połową naleśników.
Krok 9:
Teraz przejdź do drugiego nadzienia. Ale ponieważ nadzienia są dwa rodzaje, więc konieczne jest, aby naleśniki jakoś się różniły.. Dlatego naleśniki z nadzieniem z kurczaka zawijamy trochę inaczej-czyniąc je bardziej kwadratowymi. Aby to zrobić, rozłóż nadzienie na smażonej stronie, ale z dala od krawędzi i bardziej kwadratowo (również 1 łyżka.L.) połóż trochę sera na wierzchu. Zwiń również dwa razy, a następnie zawiń boczne krawędzie, ale już w zakładkę i wróć do końca.
Krok 10:
W rezultacie, jak widać na zdjęciu, naleśniki można odróżnić!) W tej formie ostrożnie włóż je do rondla i przechowuj w lodówce, aż je zjesz. Naleśniki są przechowywane przez 4-5 dni. Cóż, tuż przed użyciem należy je smażyć pod pokrywką z obu stron na złoty kolor. Ale smaż na małym ogniu, w przeciwnym razie naleśnik zostanie usmażony, a nadzienie nie będzie miało czasu na rozgrzanie. Tym razem wyszło mi 46 naleśników-24 z mięsem, 20 z kurczakiem i 3 zjedzone śr
ważne: wieprzowinę należy gotować na bardzo, bardzo małym ogniu, aby na wierzchu był lekko zauważalny ruch bulionu. W przeciwnym razie mięso okaże się szorstkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal / 100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal / 100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal / 100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g