sos barszczowy na zimę z jabłkami i papryką

kolejna opcja dressingu na pyszny, jasny i aromatyczny Barszcz. Z tej ilości produktów uzyskuje się 4 litry sosu barszczowego. Bardzo smaczne, pachnące i jasne. Co roku robię puste miejsca według tego przepisu od wielu lat-bardzo pomaga, jeśli zupa musi być szybko ugotowana. Spróbuj!
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 64 % 9 g
78 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Zrób też marchewkę.
2. Umyj paprykę, obierz nasiona i łodygi, pokrój w drobną kostkę.
3. Opłucz pomidory, wykonaj nacięcia na krzyż, zalej wrzącą wodą przez kilka minut. Usuń skórkę, a następnie pokrój pomidory w kostkę.
4. Wlej olej roślinny do dużego rondla, umieść go na umiarkowanym ogniu, rozgrzej olej.
5. Włóż buraki, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
6. Dodaj marchewki, ponownie wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
7. W tym czasie umyj, obierz i wydrąż jabłka. Zetrzyj je na grubej tarce.
8. Umieść pomidory, paprykę i jabłka na patelni z burakami i marchewką. Dobrze wymieszaj mieszaninę.
9. Dodaj cukier i sól, mieszając, gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.
10. Uwolnij czystą gorzką paprykę z nasion, pokrój w drobną kostkę i dodaj do rondla.
11. Obierz czosnek, wyciśnij go przez prasę do rondla, wymieszaj. Dusić przez 15 minut.
12. Rozłóż obrabiany przedmiot w słoikach, zwiń i zawiń, aż całkowicie ostygnie.

SOS barszczowy na zimę jest gotowy. Trzymaj ją w chłodzie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy