skład / składniki
metoda gotowania
1. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Zrób też marchewkę.
2. Umyj paprykę, obierz nasiona i łodygi, pokrój w drobną kostkę.
3. Opłucz pomidory, wykonaj nacięcia na krzyż, zalej wrzącą wodą przez kilka minut. Usuń skórkę, a następnie pokrój pomidory w kostkę.
4. Wlej olej roślinny do dużego rondla, umieść go na umiarkowanym ogniu, rozgrzej olej.
5. Włóż buraki, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
6. Dodaj marchewki, ponownie wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
7. W tym czasie umyj, obierz i wydrąż jabłka. Zetrzyj je na grubej tarce.
8. Umieść pomidory, paprykę i jabłka na patelni z burakami i marchewką. Dobrze wymieszaj mieszaninę.
9. Dodaj cukier i sól, mieszając, gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.
10. Uwolnij czystą gorzką paprykę z nasion, pokrój w drobną kostkę i dodaj do rondla.
11. Obierz czosnek, wyciśnij go przez prasę do rondla, wymieszaj. Dusić przez 15 minut.
12. Rozłóż obrabiany przedmiot w słoikach, zwiń i zawiń, aż całkowicie ostygnie.
SOS barszczowy na zimę jest gotowy. Trzymaj ją w chłodzie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g