skład / składniki
metoda gotowania
1. Formy do blanszowania (4 szt. po 120 ml) opłucz zimną wodą.
2. W dużym pojemniku wlej mąkę kukurydzianą i kakao, wlej trochę mleka i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
3. Stopniowo wlewaj pozostałe mleko do mieszanki, mieszając.
4. Wlej powstałą mieszaninę do rondla, dodaj cukier puder i umieść na średnim ogniu.
5. Nie przestając mieszać, doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ciepło do minimum. Gotuj mieszaninę przez 3 minuty.
6. Dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
7. Wlać mieszaninę do przygotowanych foremek, ostudzić. Na razie włóż do lodówki.
8. Przygotuj krem Anglaise. Aby to zrobić, w rondlu połącz połowę cukru pudru, wanilię (musisz zeskrobać nasiona ze strąka) i mleko. Podgrzej na średnim ogniu prawie do wrzenia (ale nie gotuj!). W osobnej misce (nie plastikowej) ubij żółtka z pozostałym cukrem pudrem. Ubijaj, aż staną się białe, a następnie bez przerywania ubijania wlej zawartość patelni. Następnie umieść miskę w łaźni wodnej i nie przestając przeszkadzać, przytrzymaj przez 15 minut. Mieszanina powinna zgęstnieć, a następnie schłodzić i wstawić do lodówki na 40-60 minut.
9. Ułóż blancmange na płaskich spodkach, polej kremem i udekoruj posiekanymi świeżymi truskawkami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Strąk wanilii - 287 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g