czekoladowy blancmange z kremem anglez

Bosko pyszny deser czekoladowy z pysznym kremem! Bardzo smaczna odmiana zimnego deseru o romantycznej nazwie:) lekkie śniadanie (lub kolacja) - zarówno obfite, jak i przewiewne, bardzo dobre szczególnie w upalny letni dzień. Ale przez resztę roku uwielbiamy go też gotować.
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 61 % 14 g
116 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Formy do blanszowania (4 szt. po 120 ml) opłucz zimną wodą.
2. W dużym pojemniku wlej mąkę kukurydzianą i kakao, wlej trochę mleka i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
3. Stopniowo wlewaj pozostałe mleko do mieszanki, mieszając.
4. Wlej powstałą mieszaninę do rondla, dodaj cukier puder i umieść na średnim ogniu.
5. Nie przestając mieszać, doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ciepło do minimum. Gotuj mieszaninę przez 3 minuty.
6. Dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
7. Wlać mieszaninę do przygotowanych foremek, ostudzić. Na razie włóż do lodówki.
8. Przygotuj krem Anglaise. Aby to zrobić, w rondlu połącz połowę cukru pudru, wanilię (musisz zeskrobać nasiona ze strąka) i mleko. Podgrzej na średnim ogniu prawie do wrzenia (ale nie gotuj!). W osobnej misce (nie plastikowej) ubij żółtka z pozostałym cukrem pudrem. Ubijaj, aż staną się białe, a następnie bez przerywania ubijania wlej zawartość patelni. Następnie umieść miskę w łaźni wodnej i nie przestając przeszkadzać, przytrzymaj przez 15 minut. Mieszanina powinna zgęstnieć, a następnie schłodzić i wstawić do lodówki na 40-60 minut.
9. Ułóż blancmange na płaskich spodkach, polej kremem i udekoruj posiekanymi świeżymi truskawkami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Strąk wanilii - 287   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy