skład / składniki
metoda gotowania
1. Dobrze umyj kurczaka, włóż do rondla, zalej zimną wodą.
2. Obierz marchewki i cebulę, dodaj je w całości do garnka. Umieść tam kilka łodyg selera, liść laurowy, ziarna pieprzu, sól.
3. Gotuj mięso do miękkości (45-50 minut) na umiarkowanym ogniu, po czym usuń warzywa z patelni i połóż kurczaka, aby lekko ostygł.
4. Podczas gotowania kurczaka przygotuj ciasto. Aby to zrobić, rozpuść sól w wodzie, wlej do miski, rozbij tam jajka, wymieszaj. Następnie przesiej mąkę i zagniataj ciasto, dostosowując ilość mąki. Ciasto powinno być wystarczająco strome, ale nadal elastyczne.
5. Umieść ciasto na dnie miski pod ręcznikiem na 20 minut.
6. Resztę cebuli obrać, pokroić w półpierścienie.
7. Wlej olej roślinny do kotła (lub dużej patelni), włóż do niego masło, a następnie cebulę. Gotuj cebulę na małym ogniu przez 4-5 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
8. W tym czasie pokrój kurczaka na włókna, kawałki powinny być dość duże.
9. Ciasto rozwałkować cienko, pokroić w romby (około 4 na 4 cm). Daj mu trochę czasu na wyschnięcie.
10. Włóż ciasto do wrzącego bulionu, gotuj do miękkości (kilka minut).
11. Połóż gotowe ciasto na porcjowanych talerzach dolną warstwą, połóż duszoną cebulę cienką warstwą na wierzchu , następnie mięso, posyp wszystko czarnym pieprzem i natką pietruszki, połóż kolejną warstwę ciasta na wierzchu, a następnie cienką warstwę cebuli, mięso, posyp wszystko ziołami.
podawaj beshbarmak na gorąco!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g