klasyczny przepis na kurczaka beshbarmak

przygotuj pyszną i niezwykłą kolację - azjatyckie danie z kurczaka i ciasta. Dzielę się z wami ulubionym przepisem na to przepyszne orientalne danie. Gotowanie naprawdę wcale nie jest trudne, ale okazuje się bardzo smaczne - w naszej rodzinie zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają to samo.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 44 % 16 g
węglowodany 31 % 11 g
223 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Dobrze umyj kurczaka, włóż do rondla, zalej zimną wodą.
2. Obierz marchewki i cebulę, dodaj je w całości do garnka. Umieść tam kilka łodyg selera, liść laurowy, ziarna pieprzu, sól.
3. Gotuj mięso do miękkości (45-50 minut) na umiarkowanym ogniu, po czym usuń warzywa z patelni i połóż kurczaka, aby lekko ostygł.
4. Podczas gotowania kurczaka przygotuj ciasto. Aby to zrobić, rozpuść sól w wodzie, wlej do miski, rozbij tam jajka, wymieszaj. Następnie przesiej mąkę i zagniataj ciasto, dostosowując ilość mąki. Ciasto powinno być wystarczająco strome, ale nadal elastyczne.
5. Umieść ciasto na dnie miski pod ręcznikiem na 20 minut.
6. Resztę cebuli obrać, pokroić w półpierścienie.
7. Wlej olej roślinny do kotła (lub dużej patelni), włóż do niego masło, a następnie cebulę. Gotuj cebulę na małym ogniu przez 4-5 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
8. W tym czasie pokrój kurczaka na włókna, kawałki powinny być dość duże.
9. Ciasto rozwałkować cienko, pokroić w romby (około 4 na 4 cm). Daj mu trochę czasu na wyschnięcie.
10. Włóż ciasto do wrzącego bulionu, gotuj do miękkości (kilka minut).
11. Połóż gotowe ciasto na porcjowanych talerzach dolną warstwą, połóż duszoną cebulę cienką warstwą na wierzchu , następnie mięso, posyp wszystko czarnym pieprzem i natką pietruszki, połóż kolejną warstwę ciasta na wierzchu, a następnie cienką warstwę cebuli, mięso, posyp wszystko ziołami.

podawaj beshbarmak na gorąco!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy