puree ze słodkich ziemniaków ze śmietaną

Przygotuj tradycyjne amerykańskie danie z batatów w swoim domu! Różne dania ze słodkich ziemniaków w Ameryce są tradycyjnie przygotowywane na Święto Dziękczynienia, ale oczywiście to warzywo korzeniowe jest kochane i spożywane nie tylko w święta. Na przykład można z niego zrobić doskonały dodatek, który idealnie nadaje się zarówno do mięsa, jak i warzyw. Puree ziemniaczane przygotowane według tego przepisu są tak smaczne i delikatne, że można je podawać jako samodzielne danie, po prostu dekorując ziołami. Spróbuj!
kleszczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 54 % 15 g
180 kcal
IG: 7 / 93 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

1. Obierz słodkie ziemniaki ze skóry, pokrój je na kilka dużych części. Jest to konieczne, aby spawać szybciej i bardziej równomiernie.
2. Włóż kawałki słodkich ziemniaków do rondla, zalej zimną wodą, aby przykryć je słodkimi ziemniakami.
3. Włóż sól i gotuj słodkie ziemniaki do miękkości, co można sprawdzić nożem - jeśli spokojnie wejdzie w miazgę, słodkie ziemniaki są gotowe. W czasie proces trwa około 20 minut. Spróbuj soli. W razie potrzeby dodaj więcej.
4. Odcedź i lekko zetrzyj słodkie ziemniaki z masłem.
5. Podgrzej śmietanę i wlej gorącą do puree-najpierw połowę. Ubij mikserem.
6. Dodaj pozostałą śmietanę i jeszcze raz ubij mikserem.

gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Batat - 86   kcal/100g

Podobne przepisy