puree ze słodkich ziemniaków ze śmietaną
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz słodkie ziemniaki ze skóry, pokrój je na kilka dużych części. Jest to konieczne, aby spawać szybciej i bardziej równomiernie.
2. Włóż kawałki słodkich ziemniaków do rondla, zalej zimną wodą, aby przykryć je słodkimi ziemniakami.
3. Włóż sól i gotuj słodkie ziemniaki do miękkości, co można sprawdzić nożem - jeśli spokojnie wejdzie w miazgę, słodkie ziemniaki są gotowe. W czasie proces trwa około 20 minut. Spróbuj soli. W razie potrzeby dodaj więcej.
4. Odcedź i lekko zetrzyj słodkie ziemniaki z masłem.
5. Podgrzej śmietanę i wlej gorącą do puree-najpierw połowę. Ubij mikserem.
6. Dodaj pozostałą śmietanę i jeszcze raz ubij mikserem.
gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Batat - 86 kcal/100g