ryż basmati z rodzynkami i przyprawami po indyjsku

chcesz różnorodności? Przygotuj egzotyczne danie w stylu indyjskim! Danie z jasnym indyjskim smakiem - miłośnicy wschodu z pewnością przypadną do gustu. Okazuje się, że jest pyszny, ciepły, pikantny! Nadaje się zarówno jako niezależne drugie danie, jak i jako dodatek. Idealnie pasuje do menu wegetariańskiego lub bezmięsnego.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 88 % 28 g
143 kcal
IG: 7 / 93 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Rodzynki należy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie.
2. Opłucz ryż. Należy to zrobić ostrożnie-aż woda zacznie płynąć całkowicie przezroczysta.
3. Włóż basmati do średniej wielkości rondla, a następnie dodaj liść laurowy, sól morską i oliwę z oliwek (1 łyżeczka)
4. Napełnij ryż wodą, mieszając i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką. Gotuj basmati przez 15 minut.
5. Zdejmij patelnię z ognia, usuń liść laurowy i delikatnie wymieszaj ryż widelcem (jakby ubijając). Przykryj garnek pokrywką, odstaw na 10 minut.
6. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Posiekaj czosnek obrany z łuski. Pocieraj korzeń imbiru.
7. Rodzynki wrzuć do durszlaka, spłucz przegotowaną wodą, a następnie pozwól im spłynąć. Możesz nawet lekko wycisnąć rodzynki.
8. Rozgrzej patelnię z pozostałą oliwą z oliwek, włóż do niej cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka.
9. Dodaj czosnek, imbir, cynamon, kurkumę i curry do cebuli. Mieszaj i trzymaj na ogniu przez 1 minutę.
10. Wymieszaj rodzynki z syropem klonowym, włóż cebulę i przyprawy na patelnię.
11. Teraz musisz dodać ryż partiami na patelnię, za każdym razem dobrze, ale delikatnie mieszając. Trzymaj ryż w ogniu przez kolejne pół minuty, wyłącz ogrzewanie.

basmati z rodzynkami i przyprawami jest gotowy - można się nim cieszyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g
  • Ryż basmati - 347   kcal/100g

Podobne przepisy