skład / składniki
metoda gotowania
1. Rodzynki należy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie.
2. Opłucz ryż. Należy to zrobić ostrożnie-aż woda zacznie płynąć całkowicie przezroczysta.
3. Włóż basmati do średniej wielkości rondla, a następnie dodaj liść laurowy, sól morską i oliwę z oliwek (1 łyżeczka)
4. Napełnij ryż wodą, mieszając i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką. Gotuj basmati przez 15 minut.
5. Zdejmij patelnię z ognia, usuń liść laurowy i delikatnie wymieszaj ryż widelcem (jakby ubijając). Przykryj garnek pokrywką, odstaw na 10 minut.
6. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Posiekaj czosnek obrany z łuski. Pocieraj korzeń imbiru.
7. Rodzynki wrzuć do durszlaka, spłucz przegotowaną wodą, a następnie pozwól im spłynąć. Możesz nawet lekko wycisnąć rodzynki.
8. Rozgrzej patelnię z pozostałą oliwą z oliwek, włóż do niej cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka.
9. Dodaj czosnek, imbir, cynamon, kurkumę i curry do cebuli. Mieszaj i trzymaj na ogniu przez 1 minutę.
10. Wymieszaj rodzynki z syropem klonowym, włóż cebulę i przyprawy na patelnię.
11. Teraz musisz dodać ryż partiami na patelnię, za każdym razem dobrze, ale delikatnie mieszając. Trzymaj ryż w ogniu przez kolejne pół minuty, wyłącz ogrzewanie.
basmati z rodzynkami i przyprawami jest gotowy - można się nim cieszyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Ryż basmati - 347 kcal/100g