skład / składniki
metoda gotowania
smak sałatki zależy przede wszystkim od tego, jak dobrze przygotujesz i przygotujesz aveluk. Należy go kilkakrotnie zalać wrzącą wodą przez 15-20 minut, po czym spuścić wodę, spłukać aveluk w czystej, chłodnej wodzie.
następnie wlej wodę do rondla, włóż aveluk i gotuj przez 20 minut po ugotowaniu na umiarkowanym ogniu. Aveluk powinien stać się miękki. Wrzuć go do durszlaka, poczekaj, aż płyn spłynie, możesz nawet wycisnąć go rękami (pozwól mu trochę ostygnąć-jest bardzo gorący!) Teraz aveluk należy pokroić na małe kawałki o długości około 1,5 cm.
podczas gdy aveluk jest ciepły, należy go posolić, wymieszać widelcem i dodać trochę soli. W ten sposób będzie równomiernie solony. Teraz niech aveluk całkowicie ostygnie, a my zajmiemy się tankowaniem.
obierz cebulę, drobno posiekaj. Grzyby należy również drobno posiekać. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ogólnie rzecz biorąc, nie trzeba go żałować w przypadku aveluka. Włóż cebulę do gorącego oleju, smaż przez 2-3 minuty, dodaj grzyby, smaż wszystko razem, aż będzie ugotowane i złociste.
połóż sos na aveluk, dodaj posiekane orzechy włoskie (część Zostaw, aby posypać sałatkę na wierzchu). Dobrze wszystko wymieszaj. Włóż sałatkę do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby ostygła i odpowiednio nasączona.
podawaj sałatkę posypaną orzechami włoskimi, ze śmietaną i udekorowaną według własnego gustu, na przykład świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Aveluk - 19 kcal/100g