Sałatka z avelukiem i pieczarkami

Sałatka z aveluk-oryginalne danie na każde wakacje! Bardzo smaczna sałatka, która będzie świetną ucztą na wakacje, ale także idealna jako dodatek do głównego dania w dzień powszedni. Najważniejsze jest, aby zaopatrzyć się w większy aveluk! Spróbuj-na pewno spodoba ci się jego niezwykły smak :)
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 76 % 22 g
węglowodany 14 % 4 g
223 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 55 min

smak sałatki zależy przede wszystkim od tego, jak dobrze przygotujesz i przygotujesz aveluk. Należy go kilkakrotnie zalać wrzącą wodą przez 15-20 minut, po czym spuścić wodę, spłukać aveluk w czystej, chłodnej wodzie.

następnie wlej wodę do rondla, włóż aveluk i gotuj przez 20 minut po ugotowaniu na umiarkowanym ogniu. Aveluk powinien stać się miękki. Wrzuć go do durszlaka, poczekaj, aż płyn spłynie, możesz nawet wycisnąć go rękami (pozwól mu trochę ostygnąć-jest bardzo gorący!) Teraz aveluk należy pokroić na małe kawałki o długości około 1,5 cm.

podczas gdy aveluk jest ciepły, należy go posolić, wymieszać widelcem i dodać trochę soli. W ten sposób będzie równomiernie solony. Teraz niech aveluk całkowicie ostygnie, a my zajmiemy się tankowaniem.

obierz cebulę, drobno posiekaj. Grzyby należy również drobno posiekać. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ogólnie rzecz biorąc, nie trzeba go żałować w przypadku aveluka. Włóż cebulę do gorącego oleju, smaż przez 2-3 minuty, dodaj grzyby, smaż wszystko razem, aż będzie ugotowane i złociste.

połóż sos na aveluk, dodaj posiekane orzechy włoskie (część Zostaw, aby posypać sałatkę na wierzchu). Dobrze wszystko wymieszaj. Włóż sałatkę do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby ostygła i odpowiednio nasączona.

podawaj sałatkę posypaną orzechami włoskimi, ze śmietaną i udekorowaną według własnego gustu, na przykład świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Aveluk - 19   kcal/100g

Podobne przepisy