Zupa aveluk z kaszą pszenną

rozgrzewająca i aromatyczna zupa ormiańska! Ugotuj i posmakuj! Zupa aveluk jest uważana za tradycyjne danie ormiańskie, które jest szczególnie popularne w czasach, gdy nadeszło zimno. Ponieważ taka zupa dobrze się rozgrzewa, a także jest bardzo witaminowa, pomaga zwalczać infekcje. Jego smak jest niezwykły i interesujący, z kwaskowatością, aveluk dobrze komponuje się z cebulą smażoną na oleju. Korkot (bulgur) dodaje sytości zupie. Podsumowując, taka zupa jest jednym z ulubionych pierwszych dań w mojej książce kucharskiej.
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 33 % 2 g
węglowodany 50 % 3 g
32 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

1. Dobrze spłucz aveluk w ciepłej wodzie.
2. Włóż aveluk do rondla, zalej wodą.
3. Doprowadzić zawartość garnka do wrzenia, zmniejszyć ciepło, gotować przez 10 minut.
4. W tym czasie obierz i pokrój drobno cebulę, usmaż ją na patelni w oleju roślinnym.
5. Wyjmij aveluk z patelni, pozwól mu trochę ostygnąć, pokrój na kawałki.
6. Na patelnię włożyć smażoną cebulę, umyty korkot, posiekany aveluk. Posolić.
7. Gotuj zupę ,aż korkot będzie gotowy (15 do 20 minut).
8. Obierz i drobno posiekaj czosnek.
9. Rozłóż zupę na porcjach, dodaj do każdego czosnku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Aveluk - 19   kcal/100g

Podobne przepisy